Navršava se 70 godina od atomskog bombardovanja

HIROŠIMA, NAGASAKI – U naredna četiri dana navršiće se 70 godina od američkog atomskog bombarodvanja Hirošime u kojem je ubijeno 140.000 ljudi, ne računajući stradale od radijacije i Nagasakija, gdje ih je usmrćeno 22.000, a od radijacije još 39.000.

Bombardovanje je izvršeno 6. i 9. avgusta 1945. godine na osnovu odluke tadašnjeg predsjednika SAD Harija Trumana, a naređenje su izvršili američki bombarderi. To je bilo prvi put u istoriji da je nuklearno oružje upotrijebljeno u ratu.

Hirošima je tada imala 255.000 stanovnika i bila je glavni štab generala Hata Šunrokua, koji je bio zadužen za odbranu južnog dijela Japana.

Međutim, veliku većinu stanovništva činili su civili i zato se postupak SAD i američke vojske i danas smatra kontroverznim.

SAD su 31. jula pripremile uranijumsku bombu nazvanu „Mali dječak“, tešku četiri tone i dugu tri metra.

Bombarder „Enola Gej“ poletio je sa zapadnopacifičkog ostrva Tinianu 6. avgusta 1945. u pratnji još dva bombardera „B-29“ koji su bili opremljeni uređajima za osmatranje, foto-aparatima i kamerama.

U 7.00 časova po lokalnom vremenu japanski radari su otkrili tri aviona i pokrenuli uzbunu, ali su je onda prekinuli jer su mislili da avion leti visoko budući da je riječ o izviđačkoj letjelici.

„Enola Gej“ izbacila je atomsku bombu koja je detonirala na visini od 580 metara. U jednom trenutku poginulo je 140.000 ljudi.

Temperatura na tlu u blizini središta eksplozije dostizala je i do 5.000 stepeni Celzijusovih.

Snažni udarni vjetar, brzine 800 kilometara na čas i plamene oluje uništile su gotovo sve unutar 13 kilometara kvadratnih.

Vlada i vojni zvaničnici Japana pokrenuli su debatu i bili spremni na kapitulaciju, ali pod određenim uslovima.

Međutim, SAD su 9. avgusta izbacile drugu atomsku bombu, ovog puta na grad Nagasaki.

Meta je bio „Micubiši koncern“, ali ga je bomba promašila za više od dva kilometra. Ipak, uništila je pola grada.

Bomba je aktivirana na visini od 470 metara i ubila 22.000 ljudi, a još 39.000 je poginulo od posljedica radijacije.

SRNA

Back to top button