9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

NATO njemačkim vojnicima hoće da zastraši Rusiju

Njemačka šalje vojnike i vojnu opremu u Litvaniju i Poljsku kao dio NATO snaga za brzo reagovanje kako bi Alijansa Rusiji demonstrirala snagu, ističe Sputnjik.

Sputnjik prenosi navode austijskog lista „Kontra“, koji piše da je njemački Bundesver poslao vojnike na „istočni NATO front“.

Čak je, i ako je razmještanje nekoliko stotina njemačkih vojnika na granicu sa Rusijom bio simboličan potez, jasno se može tumačiti kao znak da sjevernoatlantska vojna alijansa želi dalje proširenje, tvrdi autor teksta u „Kontri“.

Stotinu pedeset njemačkih vojnika iz 292. pešadijskog bataljona premješteno je u Letoniju zajedno sa oklopnim vozilima na tri mjeseca. Zvaničan razlog ovog premještanja su „edukacija i trening“, izvještava časopis.

Njemački Bundesver je takođe potvrdio da će se bataljon njemačke mehanizovane pješadije pridružiti poljskoj armiji. Do 2021. godine, 700 vojnika i 44 oklopna tranportera biće potpuno integrisani u Oružane snage Poljske.

To znači da će se Istočna Evropa suočiti sa prilivom približno hiljadu njemačkih vojnika, čiji će zadatak biti da zastraše Rusiju time što će predstavljati stalnu prijetnju zbog mogućnosti eventualnog napada.

„Da li Nijemci to zaista žele“, pita se austrijski novinar.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se