9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Migrantski ekspres putuje kroz Evropu bez kontrole

BEČ – Ogroman broj migranata svakodnevno prelazi preko Austrije u međunarodnim vozovima, a kontrole u onim iz Mađarske, preko Beča za Minhen, su samo sporadične, tvrdi bečki dnevnik „Kurir“.

Slogan „Štedite živce, putujte željeznicom“ otkrile su mađarske krijumčarske organizacije za svoj posao – dok austrijska policija pokušava kontrolama na autoputevima da stane na put krijumčarima ljudi, tranzit migranata željeznicom protiče bez problema i to bez opasnosti po krijumčare, jer im ne prijeti hapšenje i sudska kazna.

Na budimpeštanskoj železničkoj stanici Keleti se, kada padne mrak, skupljaju grupe Sirijaca, Iračana i Avganistanaca, prenosi „Kurir“, dodajući da čekaju na „prijatelje“, to jest krijumčare od kojih dobijaju vozne karte.

Među njima vlada nervoza, ali ne i strah, jer ponekad bivaju hapšeni, ali relativno brzo puštani sa nalogom da napuste zemlju za 72 sata.

Oko 21 sat u Keleti ulazi noćni voz za Minhen, a izbjeglice napune hodnike, jer su par evra za rezervaciju sjedišta njihovi „prijatelji“ štedeli.

Na graničnom prelazu Hegješhalom, ka Austriji, oko 23.48, ulazi kondukter i proverava karte, a izbjeglice se plaše da se radi o policiji, piše list.

Austrijski kondukter tada ima pune ruke posla, jer zna da izbjeglice, iako misle da imaju kartu do Minhena, u rukama drže kartu do Hegješhaloma, pa moraju da doplate nešto više od 50 evra, što je novac kojim mogu da putuju do Salcburga, nedaleko od željene Nemačke.

„Kurir“ prenosi da kondukter vagon napušta sa procjenjenih 1.500 evra, što je dobro za kasu austrijske željeznice “OeBB”, a ujedno je zbog toga što izbjeglice nastavljaju put ka drugoj državi što rasterećuje Prihvatni centar Trajskirhen.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se