15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Mediji da striktno poštuju Dan žalosti

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja Srbije pozvalo je medijske kuće da se striktno pridržavaju obaveza o obilježavanju Dana žalosti 5. avgusta, u znak sjećanja na stradanja i progon Srba u „Oluji“.

Napominjući da su te obaveze jasno definisane zakonskim odredbama, u saopštenju se dodaje da su pružaoci medijskih uloga dužni da svoje programske šeme detaljno prilagode obilježavanju dana žalosti, uključujući i emisije namijenjene inostranstvu.

Mediji su dužni da emituju prikladnu muziku i emisije, umjesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom.

Na naslovnim stranama dnevnih novina, koje treba da budu isključivo u crnoj i bijeloj boji, što važi i za fotografije, potrebno je objaviti i odluku o proglašenju dana žalosti i njegovom obilježavanju.

U skladu sa Zakonom, obavezu da prilagode svoje programe imaju i sve ustanove kulture.

Srbija i Republika Srpska će sutra velikom manifestacijom kod mosta na Rači obiželjiti sjećanje na stradale Srbe.

Za dan žalosti je proglašen 5. avgust, kada će biti održan parastos i centralna memorijalna manifestacija u Centru „Sava“, a tačno u podne će Srbija stati na jedan minut, oglasiće se sva crkvena zvona i sve sirene.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se