18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Majka i beba u Zenici preminule zbog zatajenja srca i pluća!?

ZENICA – Javnost u BiH ostala je u šoku nakon što je prekjuče na porođajnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica tokom poroda preminula 25-godišnja majka H.A. iz Žepča i njena jedna beba.

Portal Avaza podsjeća da je tokom blizanačkog poroda jedna beba uspjela je preživjeti, nakon čega je prebačena na Pedijatrijsku kliniku UKCS-a. Kako je Avazu juče potvrdila portparol sarajevske klinike, stanje preživjele bebe je zadovoljavajuće te da se kontinuirano vrši monitoring opšteg stanja djeteta.

Smrtni ishod tokom porođaja majke i novorođenčeta u zeničkoj bolnici posljednji put zabilježen je prije pet godina, nakon što je 16-godišnja majka umrla prilikom poroda dok je njeno dijete spašeno operativnim zahvatom. Godišnje se u zeničkoj bolnici obavi više od 3.000 poroda, a samo u proteklom mjesecu rođena je 121 beba.

Nakon tragedije koja se desila prilikom prirodnog poroda, dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona izdao je naredbu za obdukciju. Tako je juče završena sudska obdukcija, čiji su preliminarni rezultati Kantonalnom tužilaštvu ZDK dostavljeni danas.

– Tačan i neposredan uzrok smrti preminule H.A. nije moguće utvrditi bez dodatnih analiza patohistoloških tkiva uzetih od preminule. Makroskopski nalaz koji je utvrđen pregledom organa preminule najvjerovatnije pokazuje da se radi o zatajenju srca i pluća usljed embolije pluća koja se razvila u toku poroda i nakon poroda. U odnosu na novorođenče utvrđeno je da je u pitanju zatajenje srca i pluća izazvano asfikcijom i nedostatkom kisika – kazala je za „Avazov“ portal u pismenom odgovoru portparol Kantonalnog tužilaštva ZDK, Mirna Poljac.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se