4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Mađarska hoće da pošalje vojsku na granicu sa Srbijom

Mađarska Vlada pokrenula je razgovore o tome kako bi vojska mogla biti upotrebljena za obezbjeđenje južne granice, gdje je registrovan povećan priliv migranata, rekao je portparol Vlade Zoltan Kovač.

Prema njegovim riječima, svaka odluka o upotrebi vojske mora biti zasnovana na odluci parlamenta, koji će razmotriti ovu temu naredne sedmice.

„Mađarska Vlada i Komitet za nacionalnu bezbjednost razgovarali su o tome kako bi vojska mogla biti upotrebljena na granici Mađarske i EU“, istakao je Kovač.

Priliv migranata, uglavnom iz Sirije, prijavljen je na južnoj granici Mađarske, gdje, prema pojedinim izvještajima, migranti koristi rupe u nezavršenoj ogradi na granici sa Srbijom.

Vlada Mađarske zatražila je juče dodatna sredstva od EU da bi izdržala najveću izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata, izjavio je Janoš Lazar, šef osoblja premijera Viktora Orbana.

Naime, vlada Viktora Orbana uputila je poslanicima predlog zakona koji trebalo da i zakonski „zapečati“ granicu te zemlje, nakon postavljanja ograde duž granične linije sa Srbijom, rekao je juče državni sekretar u ministarstvu pravde Robert Repaši.

U Mađarskoj je u utorak otkriveno više od 2.500 novih ilegalnih migranata, što je znatno više u odnosu na prethodne dana i najviše u poslednjih mjesec dana, pokazuju danas saopšteni podaci mađarske policije, prenosi Blic.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se