8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

„Gugl“ restrukturisan u „Alfabet“

SAN FRANCISKO – „Gugl“ je neočekivano objavio informaciju o restrukturisanju kompanije i osnivanju nove matične holding firme „Alfabet“.

„Gugl“ će pod dosadašnjim imenom nastaviti da se bavi poslovima pretraživanja interneta, aplikacijama, veb sajtom „Jutjub“ i operativnim sistemom „android“.

Nova odjeljenja u sastavu „Alfabeta“ preuzeće ostale projekte, poput razvoja „pametnog doma“, bespilotnih letjelica i autonomnih automobila.

Suosnivač „Gugla“ Leri Pejdž rekao je da je raznovrsna grupa preduzeća u sastavu ove kompanije sada dobila jednostavniju strukturu, prenio je Bi-Bi-Si.

Alfabet„Ova nova struktura omogućiće nam da zadržimo pažnju na izvanrednim prilikama koje imamo unutar `Gugla`. Ideja je da kompanije iz sastava `Alfabeta` budu nezavisne i da razvijaju svoje brendove“, rekao je Pejdž.

On će postati direktor „Alfabeta“, a viši potpredsjednik „Gugla“ Sundar Pičai postaće direktor ove kompanije.

Pejdžov poslovni partner Sergej Brin postaće predsjednik „Alfabeta“, a sadašnji predsjednik „Gugla“ Erik Šmit prelazi na poziciju izvršnog predsjednika nove holding kompanije.

Analitičari smatraju da će nova struktura omogućiti „Guglovim“ investitorima da imaju bolji uvid u poslovnu strategiju ovog giganta i u ulaganja u nove proizvode.

Ukupna vrijednost „Gugla“ premašila je sredinom jula 400 milijardi dolara, poslije rasta vrijednosti akcija ove komapnije za 15 odsto.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se