FK DRINA IZDALA SAOPŠTENJE: Odakle ovolika mržnja prema našem klubu

Zvornička Drina pretrpjela je poraz u Zenici od ekipe Čelika golom u 96. minutu utakmice – 1:2. Gol je postignut nakon sumnjivo izvedenog auta, daleko od mjesta gdje je stvarno lopta izašla van terena.

To nije bila jedina zamjerka Zvorničana na suđenje Harisa Kaljanca iz Sarajeva a ekipu iz Zvornika više od svega boli vrijeđanje Zeničana na nacionalnoj osnovi.

Zbog svega toga klub je danas izdao saopštenje u javnost koje portal „Zvornik Danas“ prenosi u cjelosti.

„Fudbalski klub Drina želi da obavesti sportsku javnost u BiH o govoru mržnje i vrijeđanju na nacionalnoj osnovi, kojima su bili izloženi naši fudbaleri na susretu koji je odigran u Zenici protiv Čelika. Takav doček na stadionu ,,Bilino Polje“ na kojem igra i reprezentacija BiH nismo očekivali, jer smo u četiri prethodne utakmice protiv Čelika razvili dobre sportske odnose u kojima nikada nije bilo incidenata na terenu i tribinama, pa nam nije jasno odakle ovolika mržnja prema našem klubu. Ono što nas posebno boli je činjenica da su najgnusnije psovke na nacionalnoj osnovi dolazile iz VIP lože, gdje je smješteno rukovodstvo kluba iz Zenice i njihovi gosti. Uz neartikulisane povike ,,J… vam Dodik majku“ i ,,J… vam Arkan majku“, neizostavno je bilo i psovanje četničke majke od strane da ih nazovemo VIP ličnosti. Mi u timu imamo nekoliko Bošnjaka, a poslednjih nekoliko sezona, su upravo Bošnjaci bili nosioci naše igre, zbog čega nijedna ekipa nikada u Zvorniku nije i neće doživjeti takve uvrede. Poznato nam je da u ekipi Čelika nastupa nekoliko Srba kojima sigurno nije bilo prijatno slušati uvrede sa tribina na nacionalnoj osnovi i upravo zbog toga nam nije jasno da niko nije reagovao i opomenuo te navijače da prastanu sa psovkama. Svjesni smo činjenice da su ti, nazovimo ih navijači, pokušali da pomognu svom klubu, ali upravo FSBiH i UEFA se i bore da protjeraju rasizam i nacionalizam sa stadiona. Očekujemo da će se FK Čelik ograditi od ovih ispada, te da će jasno osuditi govor mržnje na ,,Bilinom Polju“.

Ono što nas kao mali klub posebno boli je suđenje glavnog sudije susreta Harisa Kaljanca iz Sarajeva, koji je imao različite kriterijume u prvom i drugom dijelu susreta. U prvom poluvremenu nije bilo većih propusta u suđenju, međutim u nastavku kao da je na teren izašao drugi sudija, jer je suđenje bilo tendeciozno i u korist domaćina. Očigledno je da je ovaj sudija podlegao pritisku, te da je zbog toga u nekoliko situacija oštetio naš klub. Zbog toga će FK ,,Drina“ uložiti zvaničan prigovor Fudbalskom savezu BiH, u kojem će navesti sve sudijske greške. Nadamo se da u nastavku sezone sudije neće biti ključni faktor koji će odlučivati o opstanku u ligi, jer situacija u kojoj šest klubova napušta Premijer ligu BiH jedino odgovara sudijama koje mogu svojim spornim odlukama da kroje tabelu. Očekujemo zaštitu od FS BiH, ali i reakciju FS Republike Srpske kako sudije u narednim utakmicama ne bi svojim spornim odlukama bile faktor zbog kojeg će Drina gubiti dragocjene bodove u borbi za opstanak“, stoji u saopštenju koje je danas izdala Uprava FK Drina.

Back to top button