15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

EUobzerver: Dodik izbacio iz kolosijeka politiku EU

BEOGRAD – Kampanja koju protiv pravosuđa BiH vodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prijeti da izbaci iz kolosijeka politiku EU u toj zemlji, piše portal „EUobzerver“ u analizi povodom najavljenog referenduma u Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH.

U analizi se navodi da sada izgleda malo vjerovatno da će EU nametnuti sankcije ili bilo kakve druge mjere.

„EUobzerver“ u analizi ukazuje da su Srbi u Republici Srpskoj riješeni da održe referendum i da, iako su diplomate upozorile Dodika da bi to bilo „nezakonito“, nije jasno koje mjere razmatraju i da li to uopšte čine.

Portal navodi da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko mogao da se suprotstavi Dodiku i onima koji organizuju referendum tako što će ih, na primjer, smijeniti, ali i ističe da je to, međutim, čista teorija.

„Ali, to je čista teorija. Vlast visokog predstavnika istrošena je višegodišnjim svjesnim zanemarivanjem od EU, kojoj se ne dopada izvršni mandat institucije. On neće moći da djeluje bez podrške vodećih zemalja članica. On, takođe, nema instrument da sprovede svoje odluke“, piše „EUobzerver“.

Portal u analizi ističe da se EU u principu može suprostaviti Dodiku tako što će zamrznuti njegovu imovinu koju navodno ima u jednoj od država članica EU i dodaje da su propuštene šanse da EU o pitanju referenduma djeluje preventivno, prenosi „Danas“.

„Prvi sastanak Savjeta za spoljne poslove poslije ljetne pauze biće 12. oktobra i, šta god da ministri preduzmu, bilo bi retrospektivno. Za septembar, kada će ministri spoljnih poslova biti u NJujorku na Generalnoj skupštini UN nisu planirani sastanci, a neformalni sastanak u `gimnih` formatu 4. i 5. septembra nema mandat za usvajanje restriktivnih mjera niti formalnih zaključaka“, objašnjeno je u analizi.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se