LIFESTYLE

Da li je „krckanje“ prstiju loše ili dobro?

Vjerovatno ste mnogo puta do sad čuli savjet da ne bi trebalo da „krckate prste“ jer im time nanosite veliku štetu koja će biti vidljiva tek u godinama koje dolaze. Da li je to tačno? Da li je „krckanje“ prstiju loše ili dobro?

U našim zglobovima se nalazi sinovijalna tečnost koja služi za podmazivanje. Naučnici su vjerovali da ono što izaziva puckanje su mali mjehurići vazduha koji postoje u tečnosti. Ipak,ove godine uspjeli su da dokažu da ni ta teorija nije tačna. Ove godine, prvi put je snimljen rendgenski snimak kako izgleda puckanje prstiju. Kako zapravo izgleda „krcakanje prstiju“ možete vidjeti na 0:44 sekundi video snimka, a dobra vijest je da su naučnici utvrdili da se pucketanjem ništa nije slomljeno ni oštećeno.

[mom_video type=“youtube“ id=“TIBydD49-xM“] I studija iz 2015. godine potvrdila je isto to. U istraživanju je učestvovalo 215 osoba, od 59 do 80 godina života. Naučnici su ih pratili pet godina i utvrdili da ne postoji veza između „krckanja“ prstiju i artritisa, kao što se do sada verovalo.

Dakle, nemate o čemu da brinete.

Tagovi
Back to top button
Close
Close