20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Čubrilović: Prilika da se izrazi počast srpskim žrtvama

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba, koje će biti održano kod Sremske Rače, najbolja prilika da se izrazi počast svim žrtvama.

„Ovo je prilika da se izrazi i zahvalnost svima koji su doprinijeli uspostavljanju mira i stvaranju uslova za slobodan život u okviru novostvorenih državnih kolektiviteta u kojima narodi i svi građani, uz puno uvažavanje svojih istorijskih, nacionalnih, kulturnih i drugih interesa i potreba, ostvaruju puni identitet i subjektivitet“, istakao je Čubrilović.

On je istakao da je ovo i prilika da se uputi poruka svim državama i narodima u svijetu, a naročito onima u okruženju, da aktivnosti i poruke u Hrvatskoj povodom obilježavanja 20 godina od vojno-policijske akcije „Oluja“, u kojoj je poginulo više od 2.000 i protjerano više od 250.000 Srba, ne doprinose pomirenju i uspostavljanju stabilnih i dobrosusjedskih odnosa, saopšteno je iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

„Za srpski narod sve ovo je teško i bolno sjećanje na najdublju tragediju i najmasovnije etničko čišćenje i progon sa njihovih ognjišta u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata, što i dalje veliki dio miroljubivog svijeta ne vidi i ne prihvata kao zločinački akt, a vinovnici se ne procesuiraju i ne sude objektivno i nepristrasno, po međunarodnom i domaćem pravu i civilizacijskim normama“, kaže Čubrilović.

On je naglasio da nijedan zločin na bilo kojoj strani ne smije ostati nekažnjen, što je elementarni osnov i uslov za istinsko pomirenje i normalizaciju u svim odnosima između naroda i njihovih državnih zajednica na ovim prostorima.

„Poseban značaj i dalje ima ispunjavanje obaveze i garancija stvarnog povratka izbjeglih i prognanih, obezbjeđivanje ravnopravnosti nacionalnih manjina i svih građana i brže rješavanje njihovih životnih potreba i interesa“, rekao je Čubrilović.

Narodna skupština, zajedno sa svim organima i institucijama Republike Srpske, u okviru svojih nadležnosti preduzima sve aktivnosti radi punog razumijevanja uzroka i posljedica ratnih sukoba, posebno zajedničkog djelovanja u kontekstu održavanja specijalnih paralelnih veza Srpske i Republike Srbije, dodaje se u saopštenju.

U organizaciji vlada Republike Srpske i Srbije 4. avgusta kod Sremske Rače biće obilježen Dan sjećanja na stradanje i progon Srba iz Hrvatske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se