9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Cipras na korak do priznavanja Kosova

U paketu uslova koje Grčka mora da ispuni da bi dobila finansijsku pomoć Zapada stoji i priznanje Kosova, saznaje „Blic” iz više diplomatskih izvora.

Sve češći napisi u grčkoj štampi i najave tamošnjih analitičara i političara da je „Kosovo izgubljena bitka za Srbiju“ imaju svoju pozadinu. Zbog ranjive finansijske situacije u kojoj se nalazi, Grčka će morati da igra po notama zapadnih finansijera.

„Čudo treba da se dogodi da Grčka u narednih nekoliko mjeseci, najviše godinu, ne prizna Kosovo. Ozbiljan poduhvat će morati da učini srpska diplomatija da zvanična Atina odustane od priznanja ili da ga bar prolongira“, tvrdi jedan od sagovornika.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je prije nekoliko dana razgovarao sa Ciprasom u Egiptu i da će grčki premijer doći na jesen u Srbiju.

„Sve je u redu. Ja treba da idem u oktobru u posetu Grčkoj“, rekao je Dačić.

Uslovi koje će zvanična Atina morati da ispuni da bi dobila preko potreban novac nisu samo ekonomski, već i politički. Aleksis Cipras i njegova administracija kao razloge za priznanje Kosova navešće ljutnju zbog pojedinih izjava srpskog premijera Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

„ Cipras je, navodno, loše primio nedavnu kritiku Vučića na račun grčkog ekonomskog modela, dok je Dačić kritikovao pojedine izjave šefa grčke diplomatije“ kaže naš izvor.

Iako to nisu pravi razlozi, Cipras mora da predstavi stvari kao da vodi sopstvenu politiku, mada je jasno da će u međunarodnim odnosima postupati kako mu međunarodni mentori nalože. Još jedan od izgovora za navodnu ljutnju biće taj što je Srbija priznala BJR Makedoniju pod njenim ustavnim imenom.

Politički analitičar Dušan Janjić očekuje da će priznanje doći već na jesen.

Janjić smatra i da bi priznanje bilo korisno za uspostavljanje veza između Grčke i Albanije i albanskog naroda u regionu.

Grčka je jedna od pet članica Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Kosovo nisu priznali ni Slovačka, Kipar, Rumunija i Španija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se