15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Beograd: Patrijarh Irinej služio parastos za žrtve »Oluje«

BEOGRAD – Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu parastos za Srbe postradale u hrvatskoj akciji „Oluja“ u avgustu 1995. godine.

Prije parastosa građani su prislužili svijeće za pokoj duša stradalih, a sa zvučnika su čitana imena ubijenih i nestalih tokom akcije „Oluja“ i poslije nje.

Predstavnici Udruženja izbjeglica i kolonista Alibunar razvili su transparent na kome je pisalo „Oluja = zločin“.

Služenju parastosa prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta, predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović, komesar za izbjeglice Vladimir Cucić, zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske Saša Milošević i više hiljada građana.

Nakon parastosa, okupljenim građanima obratio se Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je podsjetio na stradanje srpskog naroda u Prvom i Drugom svjetskom ratu, na zločinačke logore, ne samo u Jasenovcu, nego i na drugim mjestima širom Nezavisne Države Hrvatske i na najnovija stradanja srpskog naroda devedesetih godina do NATO bombardovanja.

„Ono što se danas naziva akcijama žOlujaž i žBljesakž bio je bljesak mržnje opake, opasne i bratoubilačke, a kada je bratoubilačka, ona je i bogoubilačka“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Srbija je danas tačno u podne minutom ćutanja, crkvenim zvonima i sirenama obilježila Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin

je sa delegacijom Koalicije udruženja izbjeglica u Tašmajdanskom parku položio vijenac na spomen-ploču Srbima stradalim u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

Vulin je tom prilikom rekao da mu je žao što se 20 godina čekalo da se progovori o „Oluji“, navodeći da ne mogu da se mire dželati i žrtve, ali da treba da se mire djeca, a da oni koji su počinili zločine moraju da budu kažnjeni.

On je napomenuo da Hrvatska 20 godina nakon akcije „Oluja“ mora pred EU, samom sobom i Srbijom, ali i pred svojim državljanima koje je protjerala da kaže šta će uraditi da bi se oni vratili.

„Hrvatska je ta koja mora glasno da kaže da želi ove ljude nazad, 20 godina je dug vremenski period i moglo je do sada da se uradi sve to“, rekao je Vulin.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta rekao je da domaću, ali i svjetsku javnost treba podsjetiti da je na prostoru bivše Jugoslavije stradao veliki broj Srba.

On je apelovao na međunarodnu javnost da se sve žrtve tretiraju na isti način, da zločinci budu kažnjeni, bez obzira na nacionalnu pripadnost, i da se poštuju ljudska prava svih građana.

U 14.00 časova u Centru „Sava“ počela je memorijalna akademija, u organizaciji Koalicije udruženja izbjeglica, na kojoj će se obratiti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a biće prikazan i film o stradanju i progonu Srba tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

U Srbiji i Republici Srpskoj danas je Dan žalosti povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradanje i progon Srba u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“, koja je počela 4. avgusta 1995. godine i u kojoj je ubijeno i nestalo 2.000 Srba, dok ih je 250.000 protjerano sa svojih ognjišta.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se