14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Akcije nestabilne poslije obaranja kamatne stope

PEKING – Akcije na kineskoj berzi nestabilne su u današnjoj trgovini, dan nakon što je centralna banka smanjila osnovnu kamatnu stopu.

Indeks berze u Šangaju pred kraj radnog dana imao je umanjenu vrijednost za 1,1 odsto u odnosu na juče, nakon što je tokom čitavog dana išao u plus i minus.

Ovaj indeks izgubio je 16 odsto vrijednosti ove sedmice, što je izazvalo potres na globalnim tržištima, prenio je Bi-Bi-Si.

Kineska centralna banka juče je smanjila osnovnu kamatnu stopu za 0,25 odsto, na 4,6 odsto, kako bi umirila finansijska tržišta poslije velikog pada vrijednosti akcija tokom prethodnih dana.

Dramatični gubici u Kini narušili su samopouzdanje investitora i doveli do velikog pada vrijednosti akcija u Aziji i SAD.

Smanjenje kamatne stope u Kini izvršeno je peti put od novembra prošle godine. Banke će sada moći da pozajmljuju novac po nižoj kamati od centralne banke i potom ga prosljeđuju građanima i privredi u vidu kredita.

Analitičari ocjenjuju da ova mjera ima za cilj dugoročni podsticaj rastu kineske ekonomije, a ne momentalno smirivanje investitora.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se