10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Zvizdić pozvao vlasti Srpske na učešće u strukturalnom dijalogu

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je da odluka vlasti Republike Srpske o organizovanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH ugrožava stabilnost zemlje i pozvao ih na proaktivno učešće u nastavku strukturalnog dijaloga o pravosuđu i drugim započetim reformskim procesima na putu ka EU. žZvizdić je istakao da je to s ciljem boljitka građana BiH i Republike Srpske i jedini legitiman i demokratski put, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Prema njegovim riječima, ista, današnja vlast koja je na čelu Republike Srpske aktivno i ravnopravno učestvuje u strukturalnom dijalogu započetom 2011. godine, kao i u drugim reformskim procesima, čime su stvorene sve neophodne pretpostavke, ali i obaveza da na najdirektniji način iznose svoje kompetentne sugestije u reformskim procesima.

On je ocijenio da je odluka parlamenta Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH neodgovorna, te izrazio zabrinutost zbog „eklatantnog kršenja i ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Zvizdić smatra da takva odluka nije u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske, da urušava ustavni poredak BiH, ugrožava opštu stabilnost i građane vodi u dublju krizu.

U saopštenju se napominje da su zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH doneseni u Parlamentarnoj skupštini BiH i glasovima poslanika SNSD-a, te da je neophodno da se „domaće i međunarodne institucije maksimalno uključe na zaustavljanju ovog negativnog i štetnog procesa, kojim se najdirektnije krši opšti mirovni sporazum“.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se