14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Žene najčešće žrtve trgovine ljudima u BiH

SARAJEVO – BiH je zemlja tranzita i krajnjeg odredišta, a u posljednje vrijeme i zemlja porijekla žrtava trgovine ljudima, pokazuju podaci koje je prikupilo Ministarstvo bezbjednosti BiH, piše Glas Srpske.

Nakon što su prikupili i analizirali podatke bezbjednosnih agencija, u Ministarstvu bezbjednosti su naveli da je lani bilo 16 krivičnih djela u vezi sa trgovinom ljudima, uključujući i navođenje na prostituciju, što je u odnosu na 2013. godinu manje za jedno krivično djelo.

– Registrovana krivična djela počinilo je 19 izvršilaca. Glavni oblik trgovine ljudima je seksualna eksploatacija žena, među kojima ima i maloljetnica, a evidentirana je i radna eksploatacija žrtava u svrhu prosjačenja – istakli su u Ministarstvu bezbjednosti.

Prema policijskim podacima, većina počinilaca ovih krivičnih djela su državljani BiH ili zemalja regiona, odnosno muškarci mlađe i srednje dobi. Prema podacima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), žrtve trgovine ljudima su maloljetne i mlađe žene, dok su muškarci srednje dobi najčešće žrtve krijumčarenja.

– Kriminalna grupacija koju uglavnom čine Romi već neko vrijeme organizuje odvođenje maloljetnika iz BiH u EU, gdje ih angažuju u prostituciji, prosjačenju, džeparenju i krađi – istakli su u Ministarstvu bezbjednosti.

BiH je prva u regionu koja je imala strategiju za borbu protiv trgovine ljudima, a za njeno sprovođenje od USAID-a je dobila 300.000 dolara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se