4.3 C
Zvornik
01. децембра 2022.

Zadržati Atinu u evrozoni, slaba Grčka slaba Evropa

Francuska će učiniti sve što može da zadrži Grčku u evrozoni, rekao je danas francuski premijer Manuel Vals, rekavši da bi izlazak Grčke iz evropske monetarne unije mogao da ima velike geopolitičke posljedice za Evropu i da bi to nanijelo štetu svjetskoj ekonomiji.

„Zadržavanje Grčke u evrozoni i, prema tome, u srcu Evrope i EU od najvećeg je geostrateškog i geopolitičkog značaja“, rekao je Vals u obraćanju francuskom parlamentu.

Prema njegovim riječima, dozvoliti da Grčka napusti evrozonu značilo bi priznanje nemoći – a Francuska to odbija. „Sporazum Atine i kreditora je na dohvat ruke“, istakao je Vals.

Pozivajući grčku Vladu da reformiše poreski i penzioni sistem, Vals je rekao da Atina mora da ima jasnu perspektivu o tome kako će njeni kreditori da rasporede njen dug.

On je rekao da je stabilna Grčka od strateškog značaja za evropske veze sa Turskom imajući na umu krhke odnose na Balkanu i tenzije na istočnim granicama Evrope.

Opisujući je kao „veliku evropsku naciju“ Vals je rekao da je Grčka „evropska predstraža prema Bliskom istoku i glavni igrač na prvoj liniji fronta“ u krizi oko rastuće imigracije.

„Ako oslabi Grčka svi ćemo oslabiti. To će oslabiti Evropu, a posljedice će snositi cijela svjetska ekonomija“, istakao je Vals.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se