18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Vučić napadnut nakon komemorativnog skupa u Potočarima (foto/video)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zasut je kamenicama dok je u sakralnom dijelu Memorijalnog centra u Potočarima polagao cvijet, a masa je uzvikivala „Alahu ekber“. Vučića je kamenicama zasulo mnoštvo okupljenih, zviždeći, te uzvikujući i „Odgovornost“, „Pravda“, a policija je odmah intervenisala.

„Blic“ javlja da je premijer Srbije pogođen kamenom u lice i da je lakše povrijeđen.

Delegacija, koju je predvodio Vučić, trčeći je došla do vozila i napustila Memorijalni centar u Potočarima.

Poglavar Ilamske zajednice u BiH Husein Kavazović odreagovao je na incident obrativši se skupu pozivom na mir i dostojanstvo.

[mom_video type=“youtube“ id=“it4rWBJxTMs“]

„Draga braćo i sestre, ostanimo dostojanstveni u našem bolu i nemojmo dozvoliti onima koji su ovaj prouzrokovali da danas oni budu ovdje iznad našeg dotojanstva“, rekao je Kavazović.

On je rekao je da je dostojanstvo obaveza muslimana prema nastradalima i vjeri.

„Braćo i sestre, molim vas, vrijeme je namazu. Vi koji ste došli ovdje da svojoj braći i sestrama klanjate dženazu okrenite svoja lica prema tabutima, a ne prema onima koji su danas ovdje došli iz različitih razloga“, rekao je Kavazović.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas se obilježava 20 godina od stradanja Bošnjaka iz Srebrenice i okolnih opština, kojem prisustvuje više desetina stranih delegacija.

[mom_video type=“youtube“ id=“uJmfW-omRPU“]

Vučić evakuisan drugim pravcem od onog kojim je stigao

Premijer Srbije Aleksandar Vučić evakuisan je iz Potočara nakon napada i policija ga je do graničnog prelaza Skelani-Bajina Bašta otpratila drugim putem od onoga kojim je stigao.

Vučić je sa pratnjom do graničnog prelaza otputovao pravcem preko Zelenog Jadra, a ne najkraćim putem preko Bratunca, kojim je i stigao na komemoraciju.

U srebreničkom Domu zdravalja Srni je rečeno da je policija zatražila da dežurna ekipa hitno ode na teren i ukaže pomoć, ne navodeći o kome je riječ.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se