5.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Vučić: Napad u Potočarima dobro organizovan i pripremljen

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji napad u Potočarima bio dobro organizovan i pripremljen.

„Srećan sam da to nisu organizovale porodice žrtava. Zaleteli su se pesnicama, nogama. Niste to mogli da vidite na snimcima. Automobili su polupani, sem blindiranog. U jednom trenutku sam pogođen kamenom u usnu“, rekao je Vučić na konferenciji na novinare u Beogradu, nakon hitne sjednice Vlade Srbije.

On kaže da su, kada su izlazi iz prostora fabrike akumulatora, odjedanput, uz povike „Alahu ekbar“ i prijetnje „Ubi Vučića“, krenuli razni predmeti.

„Moje obezbeđenje hrabro se držalo. Na metar i po prostora koje smo imali, a sa svih strana napadnuti. Verovatno sam ja bio kriv, jer sam hteo da pitam ljude zašto to radite, ja sam taj koji je pružio ruku, želi mir, to je suština naše politike, ali tu više kraja nije bio“, rekao je Vučić.

On je istakao da ruka Bošnjacima ostaje pružena.

„Vodio sam delegaciju, zamoljen od domaćina da ne govorim. Sve vreme smo se trudili i ponašali dostojanstveno, odgovorno i predstavljali svoju zemlju onako kako bih voleo da smo je uvek umeli da predstavljamo. Kada sam dolazio sem nekoliko pogrda nije bilo problema“, rekao je Vučič.

Premijer Srbije napadnut je nakon komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici.

Vučića je, prvo verbalno, a zatim i kamenicama, napala grupa ljudi u Potočarima.

Premijer Srbije nakon napada ne očekuje ništa od Sarajeva

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da iz Sarajeva ne očekuje ništa poslije današnjeg napada na njega na komemoraciji u Srebrenici.

Vučić je rekao da ga je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zvao, ali da mu se nije javio na telefon, te da će se sa njim čuti „kroz dan – dva“.

Premijer Srbije poručio je Izetbegoviću da mu se nikada ništa loše neće desiti u Srbiji, gdje će uvijek biti dočekan u narodnoj nošnji, sa pogačom i solju.

On je pojasnio da napad na njega nije bio incident, nego organizovan i pripreman napad i da mu je žao što njegova ruka pomirenja „nije prepoznata“.

Vučić kaže da uprkos svemu ruka pomirenja Srbije i srpskog naroda prema BiH i bošnjačkom narodu ostaje pružena.

Prema njegovim riječima, u pozadini napada su organizovane navijačke grupe.

Vučić nije želio ulaziti u ocjene da li je napad na njega i njegovu pratnju bio pokušaj atentata i naglasio da očito da niko nije htio uz povike „Alahu ekber“ i kamenice da ga pozove na ručak niti na večeru.

„Mislio sam da onaj ko uzvikuje `Alahu ekber` moli Boga i kliče mu. Oni koji su danas uzvikavali to u Potočarima hteli su da ubiju neke ljude“, rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je zahvalio specijalcima Srbije i Republike Srpske što su spriječili najgori ishod.

Vučić je poručio građanima Srbije da nakon ovog što se desilo nastave ponosno šetati uz puno poštovanje svojih komšija Bošnjaka.

Narodu Republike Srpske Vučić je poručio da ne treba da se osjeća ni poniženim ni uniženim zato što se Srbija ponašala časno, dostojanstveno i što je ponosno držala glavu i „znala da prizna da su postojali pojedinci koji su činili gnusne zločine“.

„Neki drugi neka se pogledaju u oči i priznaju šta je to što su danas radili i uradili“, rekao je Vučić i naglasio da će pametni ljudi, koji gledaju u budućnost, shvatiti šta su neki političari u BiH podižući atmosferu do usijanja mogli da učine tom narodu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se