14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Visoki predstavnik da poništi odluku o raspisivanju referenduma

Izabrani predstavnici Bošnjaka u zakonodavnim strukturama Republike Srpske zatražili su danas od visokog predstavnika u BiH da poništi odluku Narodne skupštine Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i drugim nametnutim odlukama i da sankcioniše inicijatore ove odluke, izjavio je potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić.

Nakon sastanka bošnjačkih poslanika iz koalicije „Domovina“ i delegata iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, Salkić je rekao novinarima da je odluka o referendumu „antidejtonska i da ugrožava stabilnost i cjelovitost BiH“.

Saklić je dodao da je na sastanku konstatovano da takva odluka ne doprinosi stabilnosti ne samo u BiH već i u regionu.

Ističući da je registrovan „veći broj napada i prijetnji upućenih Bošnjacima koji žive u Srpskoj“, Salkić je kao primjere naveo „napad na Bošnjaka u Kotor Varošu, napad na Bošnjake u Vlasenici za Bajram, te skandiranja na fudbalskoj utakmici u Prijedoru“.

Salkić očekuje od Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske da ti događaji budu riješeni i da odgovorni budu procesuirani.

On kaže da Bošnjaci koji žive u Srpskoj nemaju veliko povjerenje u MUP Srpske, naglasivši da bi to povjerenje bilo veće kada bi „bila bolja nacionalna zastupljenost u MUP-u“.

Saklić je rekao da je na sastanku istaknuta potreba da bude riješeno pitanje obrazovanja bošnjačke djece na „bosanskom jeziku“.

On je naveo da je jedan od zaključaka sastanka da o tim problemima izabrani predstavnici Bošnjaka razgovaraju sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, premijerom Željkom Cvijanović, te ministrima prosvjete i kulture i unutrašnjih poslova.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se