5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Vilić: Preduzimaju se određene mjere i radnje po nalogu Tužilaštva BiH

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić rekao je Srni da policijski službenici preduzimaju određene mjere i radnje po nalogu Tužilaštva BiH s ciljem identifikovanju napadača na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.

On je rekao da za sada nema informaciju da je bilo ko uhapšen, te da timovi Direkcije trenutno pregledaju snimke s ciljem prepoznavanja i identifikovanja napadača.

Na pitanje šta je sa napadačem sa akredaticojom koji je viđen na snimku kako ga drže pripadnici Direkcije, Vilić je rekao da se radi i na njegovoj identifikaciji, te da će nakon njegovog otkrivanja i saslušanja biti utvrđeni motivi, razlozi i namjere napada.

Govoreći o samom napadu na premijera, Vilić, koji je bio na licu mjesta i, kako kaže, na 50 metara od premijera, navodi da su učinili sve što su mogli, ali da je bila stvar pratilaca premijera koji vrše njegovu neposrednu zaštitu da kažu Vučiću da se vrati nazad odmah nakon prvih povika.

„Odlučeno je da se ide naprijed prema vozilu i u tom gornjem dijelu došlo je do bacanja određenih predmeta. Glavni pratilac nije donio odluku da se vrate nazad već su nastavili kretanje“, kaže Vilić Srni.

Na pitanje da li on to prebacuje krivicu na obezbjeđenje premijera Srbije da oni nisu postupili dobro, Vilić kaže da ne prebacuje, ali da ne može on premijeru Srbije zabraniti da nešto uradi ili ne uradi.

„U ovakvom slučaju štićena ličnost treba da sluša svog glavnog pratioca. Trebalo je prepoznati situaciju i kada se vidjela prva bačena patika, zvižduk ili slično trebalo se odustati od daljeg kretanja i vratiti se nazad“, kaže Vilić.

On je rekao da su u trenutku napada na Vučića pripadnici Direkcije stajali duž trase na svakih pola metra, te da je bila i zaštitna ograda cijelom dužinom, ali da se, nažalost, desilo to što se desilo.

„Nastavljamo dalje da radimo po zahtjevu Tužilaštva, analiziraćemo i naš rad
da bi se utvrdili eventualni propusti. Sigurno je da se moglo nešto bolje uraditi da ne dođe do napada. Mi smo dali sve od sebe, dali smo jedan veliki doprinos i svojim tijelima štitili štićenu ličnost, ali desilo se to što se desilo“, kaže Vilić, dodavši da su četiri pripadnika Direkcije lakše povrijeđena, te da su oštećena dva vozila – ambasade i Direkcije.

On je rekao da su pripadnici Direkcije, zajedno sa kolegama iz MUP-a Srpske, bili uključeni i u evakuaciju premijera i njegove pratnje, kao i ambasadora Srbije u BiH.

Vilić je rekao da nije imao informaciju da su dvije grupe navijača započele incident, te da je za to prvi put čuo iz sredstava informisanja.

„Taj obavještajni podataka ako je neko imao trebalo je da podijeli sa svima i mislim da policijske agencije o tome nisu imale informaciju“, rekao je Vilić, tvrdeći da nije tačna ni informacija da je prije napada pomjerena zaštitna ograda.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se