18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Vestman: Dali smo autogol!

BERLIN, MOSKVA – Švedski biznismen i direktor britanskog investicionog fonda „Prosperiti kapital menadžment“ Matias Vestman tvrdi da je Zapad „dao autogol“ uvodeći sankcije Rusiji.

Vestman navodi da je jedan od ciljeva sankcija da Rusiju prisile da vrati Krim Ukrajini.

„Ako će sankcije trajati dok Krim ne bude vraćen Ukrajini – onda one nikada neće biti ukinute“, navodi Vestman za njemački list „Fokus“.

Švedski biznismen navodi da stanovništvo Krima podržava pripajanje Rusiji u procentu od 90 odsto i da dobro vidi sve što se događa u istočnoj Ukrajini.

Osim toga, za Rusiju je vrlo važan Sevastopolj sa strateške tačke gledišta, kao i zbog istorije, napominje on.

Drugo opravdanje za sankcija glasi – da su one potrebne kako Rusija ne bi napala druge dijelove bivšeg Sovjetskog Saveza.

Rusi, međutim, smatraju da povlače samo odbrambene mjere posle državnog puča u Kijevu, koji su podržale strane države. Puč je, po uvjerenju Moskve, ugrozio vitalne interese bezbjednosti Rusije, kao i stanovništvo u Ukrajini koje govori ruski.

„Da je Rusija htjela da osvoji Kijev, ona je to sa lakoćom mogla učiniti. Ali, ništa ne ukazuje na to da Rusija to planira. I, naravno, sankcije to ne mogu spriječiti“, navodi Vestman.

Sankcije bi trebalo da osiguraju realizaciju Minskog sporazuma. Tu tačku gledišta zastupa NJemačka i ona zvuči razumno.

Ali, problem je u tome što minski sporazum predviđa široku autonomiju za istočnu Ukrajinu, a ukrajinski predsjednik Petar Porošenko izjavljuje da će Ukrajina biti jedinstvena i da nikakve federalizacije neće biti. To poništava Minski sporazum.

Posljednji argument koji se koristi jeste da sankcije treba pooštriti kako bi bila ruinirana ruska ekonomija. Cilj je stvaranje uslova u kojima će ruski oligarsi ustati protiv Putina.

„Ova fantazija posebno je popularna među američkim neokonzervativcima, pa Zapad provodi nevjerovatnu kampanju demonizacije Putina“, objašnjava švedski biznismen.

On navodi da je svjetski poredak ozbiljno ugrožen, ali da prijetnja ne dolazi od Rusije, već je Kina ta koja pokušava da sruši jednopolarni svjetski sistem.

„Umjesto da se tome suprotstavi, Zapad `ruskog medvjeda` tjera u zagrljaj `kineskog zmaja`. To je nerazuman potez“, zaključuje Vestman.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se