9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Uzdržani: Nacrt rezolucije ne doprinosi pomirenju

Ambasadori zemalja članica SB UN koji su bili uzdržani prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici navode da taj dokument nikako ne doprinosi pomirenju.

Među uzdržanima bila je i Kina, čiji ambasador je još juče zatražio da se nastave konsultacije dok se ne pronađe zajednički jezik u vezi s rezolucijom, dok je ambasador Venecuele istakao da se njegova zemlja uzdržala od glasanja smatrajući da tekst rezolucije nije bio izbalansiran.

Kako se navodi, „tekst pripisuje odgovornost samo jednoj strani za zločin u Srebrenici“.

„Ne može se krivica pripisati jednom narodu, jer zločin su počinile grupe ekstremista“, poručio je on.

Diplomatski predstavnik Venecuele pri UN je primjetio da nacrt rezolucije nije imao podršku ni u regionu, zbog čega njegova zemlja, kako je rekao, vjeruje da ne bi doprinijela pomirenju već bi dovela do daljih podjela u BiH.

„Ujedinjene nacije treba da rade na jačanju saradnje u regionu i na pomirenju svih strana“, zaključio je predstavnik Venecuele.

Ambasador Angole je rekao da se uzdržao od glasanja jer se ne slaže sa tekstom nacrta rezolucije, jer nije uzeto u obzir na isti način više hiljade žrtava masakara na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Angola je, kako je rekao, očekivala tekst koji bi region približio pomirenju a predloženi tekst nikako ne bi pomogao „tekućem, krhkom procesu pomirenja“, već bi imao negativan uticaj na napore političara regiona u cilju jačanja saradnje.

Angola je, takođe, dodao je, očekivala da finalni nacrt rezolucije oslikava kompromis svih članica Savjeta bezbjednosti UN, ali se u njemu nisu prepoznale sve zemlje članice.

Za ambasadora Nigerije nesporno je da svijet ne smije zaboraviti žrtve masakra u Srebenici, njegova zemlja podržava da 11. jul bude uspostavljen kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve, ali je građanima regiona poručio da ostave prošlost i okrenu se budućnosti.

Podsjetio je takođe da je u Nigeriji borba protiv nekažnjivosti zločina nacionalni prioritet i založio se za jačanje globalnih akcija na tom planu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se