8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Usvojena Strategija za period za prevenciju i borbu protiv terorizma od 2015. do 2020. godine

Savjet ministara BiH donio je danas Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2015–2020. godina s ciljem nastavka suzbijanja terorizma i sa njim povezanih pojava u BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je na konferenciji za novinare da Strategija tretira tri ključna cilja – prevenciju zločina iz mržnje i terorizma, adekvatnu zaštitu kritične infrastrukture i unapređenje procedura istraga i krivičnih progona.

On je istakao da Strategija predstavlja istinsku podlogu za adekvatan odgovor na moguće terorističke napade i saniranje takvih posljedica.

„Nakon usvajanja ove strategije BiH ima usvojene sve instrumente koji su bitni za adekvatnu i pravovremenu borbu protiv svih oblika ekstremizma i terorizma, posebno za preventivno djelovanje, a onda i konkretno sprečavanje i reagovanje na moguće terorističke napade i na saniranje posljedica tih napada“, pojasnio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, ciljevi strategije u potpunosti su usaglašeni sa međunarodnim dokumentima i njome se ispunjavaju sve obaveze koje je BiH preuzela na međunarodnom planu u oblasti bezbjednosti, posebno one koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

„Mjere koje su definisane u strategiji odnose se na unapređenje međunarodne saradnje i znače dalje jačanje pravosudnih, policijskih i obavještajnih agencija u BiH i njihovu saradnju sa zemljama regiona kao ključnim partnerima u borbi protiv terorizma“, naglasio je Zvizdić.

Navodeći da se poseban dio mjera u Strategiji odnosi na jačanje saradnje BiH sa Interpolom i Evropolom, Zvizdić je rekao da ove mjere posebno tretiraju i podrazumijevaju dalji rad institucija BiH na suzbijanju pranja novca i terorističkih aktivnosti, posebno u oblasti zloupotrebe neprofitnog sektora za finansiranje terorizma i svih sumnjivih investicija.

Prema njegovim riječima, uslijediće imenovanje tijela koja će da vrše nadzor nad provođenjem ove strategije i krovnog tijela u BiH za saradnju unutar političko-obavještajnih struktura BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da je ova strategija osnovni i ključni dokument za dalji operativni i institucionalni rad na terenu s ciljem sprečavanja i prevencije borbe protiv terorizma u BiH. Mektić.

Prema njegovim riječima, u prevenciju i zaštitu od terorizma uključeno je niz drugih institucija koje su van bezbjednosnog sistema i koje bi trebalo da daju doprinos u prevenciji i ukupnoj borbi protiv terorizma u BiH.

„Sve agencije i institucije koje su obuhvaćene ovom strategijom trebaju u veoma kratkom roku da donesu vlastite akcione planove u kojima će tačno da definišu realizaciju ciljeva i zadataka iz Strategije“, naglasio je Mektić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se