7.4 C
Zvornik
25. септембра 2022.

Usvojen Zakon o porezu na dohodak

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas, po hitnom postupku, Zakon o porezu na dohodak, čiji je cilj rasterećenje privrede.

Zakonom je definisano da se prihod od dividende i udjela u dobiti oslobađaju plaćanja poreza na dohodak, čime su izjednačeni svi poreski obveznici u BiH i spriječena nelojalna poreska konkurencija.

Poslanici su, po hitnom postupku, usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama sudija i tužilaca u Republici Srpskoj kojim se utvrđuje pravni osnov za isplatu plata da bi bile izbjegnute štetne posljedice po rad sudova.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji državnih stanova kojim je za tri godine produžen rok za otkup tih stanova, koji je istekao krajem juna.

Poslanici su usvojili po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima zbog potrebe da se što efikasnije i ekonomičnije omogući raspolaganje imovinom jedinica lokalne samouprave i Republike s ciljem stvarenja bržeg privrednog rasta.

Usvojena je odluka o zaduživanju Srpske s ciljem refinansiranja duga Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kojom je određeno da sredstva za otplatu kredita ove ustanove od 12,7 miliona KM budu obezbijeđena iz republičkog budžeta u skladu sa ugovorom o zajmu.

Poslanici su izabrali Danijelu Novaković za pravobranioca Republike Srpske.

Podršku nije dobila inicijativa Kluba SDS-SRS Republike Srpske da Nenad Stevandić bude razriješen funkcije potpredsjednika Narodne skupštine.

Član Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske iz hrvatskog naroda danas nije izabran, jer predloženi kandidati nisu dobili potreban broj glasova.

Za člana skupštinskog Odbora za evropske integracije izabran je poslanik Darko Banjac iz SDSK-a.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je predstojeći Ramazanski bajram poslanicima islamske vjeroispovijesti.

Zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljeno nakon redovne ljetne skupštinske pauze.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se