5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Uskoro prva generacija lijekova za migrenu!

LONDON – Četiri velike farmaceutske kuće „Amgen“, „Alder“, „Lili i „Teva“ rade na prvoj generaciji lijekova za migrenu, koji efikasno i brzo uklanjaju bolove.

Testovi su pokazali moć novih lijekova tako što su imali pozitivan učinak na više od 50 odsto pacijenata.

Naučnici procjenjuju da liječenje migrena na globalnom nivou košta između četiri i osam milijardi dolara.

Novi lijekovi potpuno će eliminisati „pulsirajuću bol“ migrenske glavobolje, bar kod dijela pacijenata.

Lijekovi blokiraju „kalcitonin“ – genski povezani „peptid“, koji igra važnu ulogu u upalnim procesima i prenošenju bola.

Više od polovine testiranih pacijenata navodi da se bol smanjila ili nestala tokom korištenja novih lijekova, a farmaceuti tvrde da nije bilo nus-pojava.

„Teva“ najavljuje da su dva testiranja u završnoj fazi, ali stručnjaci vjeruju da bi novi lijek za migrenu na tržište prvi mogao da „pusti“ koncern „Lili“, koji upravo dovršava testiranje lijeka za stanje poznato kao „klaster glavobolja“, u narodu zvana „samoubilačka migrena“.

Istovremeno „Amgenova“ testiranja uklonila su bol kod petine pacijenata. Injekcije njihovog lijeka daju se nekoliko puta mjesečno ili kvartalno, a neki pacijenti uzimaju i nekoliko puta sedmično.

Novu generaciju lijekova farmaceuti zasnivaju na monoklonskim antitijelima.

Dosad najprodavaniji farmaceutski proizvod za sprečavanje glavobolje je botoks, ali je, u međuvremenu, postao mnogo popularniji kao sredstvo za „peglanje“ bora.

Naučnici upozoravaju da novi lijekovi nisu pokazali poboljšanje situacije kod skoro polovine testiranih.

Većina ljekova zanisva se na genetskom inženjeringu imunoloških ćelija, pa su sumnje u njihovu dugoročnu bezbjednost velike – navode naučni portali.

Migrene su jedan od najčešćih neuroloških problema. Iako ljude koje boluju od migrena glavobolje često potpuno onemogućavaju u normalnom funkcionisanju, migrena nije priznata kao bolest i oni nemaju posebna prava.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se