Ekonomijaizbor urednikanaslovnaVIJESTI

Ukio prodaje 11 miliona evra potraživanja od Banke Srpske

Stečajni upravnik litvanske Ukio banke prodaje 11 miliona evra depozita koje ova banka ima u Banci Srpske, bivšoj Balkan Investment banci.

Stečajni upravnik Ukio banke objavio je oglas za prodaju 11.085.000 evra potraživanja od Banke Srpske, za koju navodi da je „komercijalna banka u vlasništvu i pod kontrolom Vlade Republike Srpske“, prenosi poslovni portal Capital.ba.

„Potraživanje proističe iz ugovora o kratkoročnim depozitima i ugovora o održavanju korespondentskih računa“, navodi se u pozivu.

Naglašava se da potraživanje nije obezbijeđeno, odnosno nema koleterala, što je i logično jer se radi o depozitu koji je Ukio banka držala u Balkan Investment Banci.

S obzirom na trenutnu tešku finansijsku situaciju u Banci Srpske stečajni upravnik dobrom logikom procjenjuje ko bi mogao biti najviše zainteresovan.

„Prenosom potraživanja, sticalac ima prava da prebije svoja dugovanja ukoliko ih ima sa potraživanjima Banke Srpske ili da traži povrat sredstava od Banke Srpske“, navodi se u oglasu.

Zainteresovani se upućuju da kontaktiraju advokatsku kancelariju u Vilnusu, a zvanične ponude treba dostaviti do kraja jula ove godine.

O kakvim se potraživanjima radi

Ukio banke je na računima Balkan Investment banke držala oko 21 milion KM. Istovremeno, Balkan Investment banka je kod Ukio imala oko dva miliona KM depozita. Tako da su realna potraživanja Ukio banke zapravo 19 miliona KM.

Kada je počela da se urušava kompletna litvanska grupacija u Republici Srpskoj, da bi spriječili povlačenje tog novca, Agencija za bankarstvo je 24. januara 2014. donijela Privremenu mjeru zabrane raspolaganje vlasniku računa Ukio Bankas Kaunas.

Prema zvaničnim podacima iz revizorskog izvještaja, u Banci Srpske se nalazi 19.412.000 KM depozita A.B. Ukio Bankas, Kaunas, Litvanija.

Prilikom poslednje posjete stečajnog upravnika Ukio banke Gintras Adomonis Banjaluci, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija im je rekao da njihova potraživanja od Banke Srpske nisu uopšte sporna, jer se radi o depozitu, za razliku od potraživanja od Fabrike glinice Birač, saznaje Capital.

zvornikdanas-odluka agencije

Ko je kupac

Prema nezvaničnim informacijama, za otkup potraživanja Ukio banke bio je zanteresovan Gordan Pavlović, vlasnik fočanske firme „Pavgord“, preko koje je otkupio 165 miliona potraživanja Ukio banke od kćerki firmi Fabrike glinice „Birač“ za samo 12,4 miliona KM.

S obzirom se postupak naplate „Pavgorda“ od Fabrike „Birač“ u međuvremenu odužio, odnosno da je sud u Bijeljini odbio da prihvati zamjenu „Pavgorda“ kao potražioca umjesto Ukio banke, a potom je ta presuda na višoj instanci poništena, Pavlović više nije toliko zainteresovan.

No, zainteresovani bi mogli biti drugi, i to najveći dužnici Banci Srpske. Naime, potraživanje od 19 miliona KM bi se moglo kupiti uz vrlo dobar diskont i potom „prebiti“ sa svojim dugovima (kreditima) prema Banci Srpske.

(Capital.ba)

Tagovi
Back to top button
Close
Close