12 C
Zvornik
26. септембра 2022.

UBISTVO SMAILA TARIĆA: Rašić traži 50 miliona dinara zbog neosnovanog pritvora

Odbrana Milana Rašića (31), koji je nedavno pravosnažno oslobođen optužbi za ubistvo Smaila Tarića iz Malog Zvornika 2008. godine, podnijela je zahtjev za odštetu kojim traži isplatu od ukupno 50,9 miliona dinara, jer je neosnovano u pritvoru proveo šest godina i sedam mjeseci.

Branilac Rašića Zora Dobričanin Nikodinović rekla je da je zahtjev za naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode Milana Rakića podnijet Ministarstvu pravde.

– Nadam se da će ovaj spor sa državom biti rešen mirnim putem i da država neće dodatno trošiti novac na odugovlačenje ovog postupka. Rašiću je zbog ovog slučaja uništen život, prekinute su mu studije, a čak ni ova cifra ne može da mu nadomjesti sve ono što je izgubio – kazala je za „Blic“ Zora Dobričanin Nikodinović.

Ukoliko u roku od tri mjeseca ne dođe do sporazuma sa Ministarstvom pravde, sudu će biti podnijeta tužba za naknadu štete protiv Republike Srbije.

Zbog neosnovanog hapšenja i višegodišnjeg pritvora Rašić na ime nematerijlne štete zahtjevom traži isplatu 20.000 dinara po danu, odnosno ukupno 48.160.000 dinara, a na ime materijalne štete 2.753.500 dinara, precizirala je Dobričanin Nikodinović.

Posle dva prvostepena suđenja presudom Apelacionog suda Rašiću je u junu kazna preinačena sa 18 godina zatvora na oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza da je izvršio krivično djelo.

On je u martu pušten da se brani sa slobode, posle šest godina i sedam mjeseci.

Prvooptuženi u tom slučaju Velibor Bakić pravosnažno je osuđen je na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog ubistva Tarića.

Bakić je podnio Višem sudu u Beogradu vanredni pravni lek – zahtjev za ponavljanje postupka radi saslušanja svjedoka koji nisu saslušani tokom suđenja, a koji bi mogli da govore o njegovom alibiju.

Taj slučaj je svojevremeno izazvao veliku pažnju javnosti s obzirom da je odrubljena glava Tarića pronađena u crnoj plastičnoj kesi 22. avgusta 2008. godine u Bulevaru kralja Aleksandra, posle anonimne dojave upućene beogradskim medijima, dok je policija sutradan u donjem dijelu Karađorđevog parka u Beogradu pronašla i spaljeno Tarićevo tijelo u žbunju.

Presudom Apelacionog suda Bakić je osuđen na maksimalnu kaznu za ubistvo, dok je drugom prvostepenom presudom bio osuđen na 20 godina zatvora za teško ubistvo.

Prvom prvostepenom presudom Bakić je bio osuđen za teško ubistvo na 35 godina zatvora, a Rašić na 30, ali je ta presuda ukinuta zbog niza nedostataka i suđenje je ponovljeno.

Bakić i Rašić su uhapšeni krajem avgusta 2008. godine, a pušteni su iz pritvora u martu ove godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se