23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U subotu „Drinska regata 2015“ pod motom „Drina je samo jedna“

ZVORNIK – U subotu, 1. avgusta, u 10 sati, sa lijeve i desne obale rijeke Drine startovaće 11. „Drinska regata“, odnosno četvrta koju zajedno organizuju tri opštine.

Sa Žićine plaže u Banji Koviljači danas su predstavnici grada Loznica i opština Mali Zvornik i Zvornik pozvali sugrađane i ljude iz drugih opština sa obje obale rijeke Drine da zaplove ovom rijekom pod sloganom „Drina je samo jedna“.

Dejan Stalović, član Gradskog vijeća grada Loznica, istakao je da je osnovni cilj organizacije regate promocija turizma i turističkih destinacija kojima ovaj kraj obiluje.

– Koristim priliku da pozovem stanovnike sa obe obale reke Drine da u subotu, 1. avgusta 2015. godine budu naši dragi gosti i zajedno sa nama se spuste rekom Drinom. Mogu reći da su pripreme za regatu završene, svi koji treba da učestvuju su obavešteni, uradili smo sve što je trebalo uraditi, pre svega mislim na bezbednosni aspekt koji je nama veoma važan. Angažovana će biti dva sanitetska vozila Doma zdravlja, saobraćajna i pogranična policija, a za bezbednost učesnika na čamcima brinuće se ronioci. Veliku pažnju ćemo posvetiti i ekologiji i pravilima regate. Svi koji budu na čamcima dobiće pravila kojih bi trebalo da se pridržavaju, kao i kese za odlaganje otpada, jer se svi moramo truditi da čuvamo ono što je u našem kraju dragoceno, a to je čistoća reke Drine i njenog priobalja – rekao je Stalović koji je napomenuo da je učešće na „Drinskoj regati“ besplatno.

Zamjenik načelnika opštne Zvornik Bojan Ivanović rekao je da je po završetku regate obezbjeđen transport za čamce do Zvornika, kao i autobuski prevoz za učesnike i to u 17:00 i 19:00 sati sa plaže u Donjem Šepku.

– Interesovanje je veliko za regatu i prema najavama očekujemo da će biti oko 250 do 300 plovila. Ovo je jedan od najljepših načina da promovišemo našu rijeku, našu prirodu, ali i naše gradove i da pri tome uživamo u onome što rijeka Drina pruža svima koji zaplove njom. Pozivam ljubitelje rijeke, regate i druženja da nam se pridruže i da ovaj događaj postane još masovniji – rekao je Ivanović.

Zamjenik predsednika opštine Mali Zvornik Bogdan Dukić istakao je da je specifičnost regate to što je organizuju tri grada.

– To daje jedan poseban smisao ovom događaju, Drina je rijeka koja spaja i opštine i ljude i mi svi koji živimo sa obe njene strane tako se i ponašamo. Naša opština je kao i prethodnih godina ukljčena u organizaciju ove manifestacije koja je svake godine masovnija i sve bolja, nadamo se da će biti tako i ove godine i da ćemo svi dati doprinos da bude lijepo druženje – naglasio je Dukić.

Suorganizator „Drinske regate“, Mišo Blagojević iz zvorničkog Rafting kluba „Eko Drina“, poručio je sugrađanima da je njihovo samo da obezbijede mjesto na plovilu, a sve ostalo je na organizatorima.

– Sa prethodnih regata znamo da je atmosfera vesela, da je odlikuje druženje i dobro raspoloženje. Obaveza učesnika je da popune prijavne listove, da slušaju savjete vođa regate i policije koja će ploviti sa nama, da ponesu zaštitna sredstva za sunce, a svi će dobiti i pravila u skladu sa kojim će morati da se ponašaju – rekao je Blagojević.

Za učesnike sa desne strane rijeke Drine start je u 10:00 sati sa plaže u Malom Zvorniku, a cilj oko 14:00 sati 20 kilometara nizvodno na Žićinoj plaži, a za učesnike sa lijeve obale rijeke start je na gradskoj plaži u Zvorniku, a cilj oko 15:00 sati 25 kilometara nizvodno u Donjem Šepku. Ploviće se oko četiri sata, a sve učesnike na kraju regate očekuje tradicionalni vojnički pasulj.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se