5.4 C
Zvornik
25. април 2024.

U rezoluciji EP nema ‘genocida’

STRAZBUR – Poslije višenedeljnog premišljanja Evropski parlament je na početku plenarne sjednice održane u ponedeljak odlučio da se u četvrtak raspravlja i glasa o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Izvori beogradskog „Danasa“ iz EP kažu da je na početku zasjedanja poslanička grupa Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE) ponovo predložila da se takav dokument uvrsti u agendu sutrašnje plenarne sjednice, što je podržala grupa socijalista i demokrata.

„Danas“ piše da će, najvjerovatnije, biti izmjenjen naziv rezolucije, odnosno da će umjesto riječi „genocid“ biti upotrebljen termin „komemoracija“, jer „ljevica ne želi referencu na genocid“.

Postoji i prijedlog da se u tekstu, između ostalog, pomene ime Nasera Orića, ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici, ali da „ostaje da se vidi da li će ta inicijativa biti usvojena“, te koliko će amandmana podnijeti Evropska narodna partija, najbrojnija grupacija u EP. U tom kontekstu, navodi se da će danas biti održan takozvani „kompromisni sastanak izvjestioca iz senke za BiH kako bi se usaglasio tekst“.

„Danas“ navodi da će u najvećoj mjeri“ biti zadržan tekst koji je prvobitno predložio poslanik ALDE Ivan Jakovčić, „jer razlike nisu bile u tekstu nego u različitim gledištima na to koliko teške prošlosti treba evocirati da bi se unutar EU gradila pozitivna politika prema evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“. Poslanik EP i bivši šef slovenačke diplomatije Ivo Vajgl smatra da je problematizovanje obiljeležavanja tragedije Srebrenice za potrebe domaće politike štetno, nezavisno od toga ko i u kojoj državi bivše Jugoslavije to činio.

Kako je „Danas“ nedavno pisao, pojedine organizacije izrazile su veliko nezadovoljstvo na sastancima u Briselu zbog ranije odluke Evropskog parlamenta da odustane od rezolucije povodom dvadesetogodišnjice zločina u Srebrenici. Izvori iz EP istakli su da se na udaru žestokih kritika našao, između ostalih, izvjestilac za BiH u EP Kristijan Dan Preda, koga su neki optužili da drži stranu Republici Srpskoj i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se