18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U FBiH moguće povećanje cijena struje

Vlada Federacije BiH saopštila je danas, nakon razmatranja složene finansijske situacije u rudnicima FBiH, da ne isključuje eventualno povećanje cijene električne energije, na čemu insistira Sindikat radnika rudnika.

Cijena električne energije biće povećana ako se sa time saglase Regulatorna komisija za energiju u FBiH /FERK/ i Parlament Federacije, iako, ističu iz Vlade, dosadašnja iskustva rješavanja problema na ovakav način nisu imala za posljedicu postizanje željenih ciljeva.

Vlada FBiH danas je u Sarajevu prihvatila informaciju premijera Fadila Novalića o pregovorima sa Samostalnim sindikatom rudnika FBiH i konstatovala da dosadašnje mjere za konsolidaciju rudnika, ukupne vrijednosti oko 400 miliona KM, nisu donijele željene rezultate.

Vlada je zatražila od federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije i menadžmenta Javnog preduzeća „Elektroprivreda BiH“ da dostave informaciju o implementaciji Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu 2009. do 2015. godine i njihovim efektima.

Takođe je zatražena informacija o efektima dokapitalizacije i odgovor zašto uložena sredstva nisu dala rezultate, utvrđivanje pojedinačne odgovoronosti za to, te prijedlog mjera za nastavak konsolidacije rudnika uglja.

Vlada FBiH najavila je da će nakon dobijene informacije od Ministarstva energije, rudarstva i industrije i „Elektroprivrede“ zatražiti održavanje tematske sjednice Parlamenta FBiH o rudnicima.

Federalna Vlada je izrazila potpunu posvećenost daljem procesu restrukuriranja rudnika sa posebnim akcentom na proces koji će voditi ka operativnom i finansijskom ozdravljenju rudnika.

Vlada insistira i na preduzimanju mjera posredstvom dalje finansijske konsolidacije rudnika i promjenom neodgovornih uprava, a naročito posredstvom ušteda koje se trebaju ostvariti u samim rudnicima i „Elektroprivredi“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se