15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Top 3 povrća koja uništavaju celulit

U borbi protiv celulita najvažnija je zdrava prehrana s puno voća, ali i povrća. Povrće sadrži mnogo vitamina i minerala koji su neophodni za uspostavu i jačanje vezivnog tkiva. Više povrća u prehrani, u kombinaciji s manjim unosim šećera (jednostavnih ugljikohidrata), te većim unosom proteina i vode, pomaže i u uspostavljanju normalnog nivoa estrogena u krvi, te regulisanju šećera u krvi, što su takođe važni faktori protiv celulita.

Ne zaboravite da je u borbi protiv celulita, kao i neželjenih kilograma, potrebno trajno mjenjati prehrambene navike. Temeljna promjena u prehrani svakako može pomoći da vaše vezivno tkivo bude čvršće, a ružne rupice po koži guze i bedara manje.

Zašto povrće?

Svježe povrće sadrži gotovo više vitamina C od nekog voća. A budući da vitamin C igra glavnu ulogu u uspostavi i jačanju vezivnog tkiva, najbolje što možete učiniti u želji za glatkom kožom guze i bedara, je da svakodnevno na svoj meni stavite nekoliko porcija povrća, posebno svježeg.

Neka salata od svježeg povrća bude dio vaše svakodnevnice, a uz svaki ručak i večeru jedite i kuvano povrće. Povrćem zamijenite priloge uz meso kao što su tjestenina ili hljeb. Vitamin C- bombe su posebno svježi spanać, crvena paprika, brokula, prokulice, kelj i peršun.

Na jačanje vezivnog tkiva takođe utiču i određene aminokiseline i selen, koji se takođe nalaze u mnogo povrća i voća. Kalijium pak pomaže protiv zadržavanja tekućine i štetnih tvari u tkivima, a povrće posebno bogato kalijumom su, na primjer, batat rajčice, cvjetača i šparoga.

Top 3 povrća protiv celulita

U izboru voća i povrća zapravo ne možete pogriješiti. Izdvajamo tri top naj povrća protiv celulita, koje bi svakako trebali jesti što češće.

1. Batat (slatki krompir)

Jedan je od najstarijih povrća poznanih čovjeku, ujedno je jedno od najhranjivijih i najzdravijih povrća i idealno protiv celulita. Sadrži kalijum, vitamine C i E, te beta karoten. Zbog korjenastih proteina odličan je antioksidans. Uopšte, batat je broj jedan od povrća u poboljšanju cirkulacije i eliminaciji toksina – dvije najvažnije stvari kad želite ukloniti celulit.

2. Brokuli

To zeleno povrće je odličan borac protiv celulita zbog tri razloga: prvo, brokuli sadrži alfa lipoičnu kiselinu koja pomaže protiv stvrdnjavanja kolagena. Drugo, brokuli je koncentrisani izvor vitamina C i odličan izvor prehrambenih vlakana. Konačno, brokuli je jedan od najboljih nemliječnih izvora kalcija, odličnog borca protiv celulita.

3. Kelj pupčar

Kelj pupčar je mali, zgodan, poput malog kelja – i odličan protiv celulita! Konzumiranje zelenog lisnatog povrća, u koje spada i kelj pupčar, odličan je saveznik u borbi protiv celulita.

Takvo povrće, osim vitamina C, sadrži tvar koja se zove indol-3-karbinol (I3C) koja kad se pojede, se u organizmu pretvara u di-indolil metan (DIM). DIM pomaže jetrenim enzimima da blokiraju proizvodnju 16-OH estrogena, štetnih tvari koje su takođe odgovorne za gubitak kvalitete kolagena.

I, ne zaboravite!

Prilikom kuvanja povrća,uopšteno pripazite da povrće kuvate ili dinstate na laganoj vatri, sa što manje vode, ili na pari. Tako ćete sačuvati više vitamina u povrću. I na kraju, ne zaboravite da u borbi protiv celulita, uz pravilnu prehranu i dovoljno vode, svakako pomaže i fizička aktivnost.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se