-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Šulc: Dati šansu budućoj generaciji

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc istakao je danas u Sarajevu da je za ekonomski rast i razvoj zemlje veoma važno pitanje otvaranja novih radnih mjesta, te poručio da oni koji vode zemlju moraju dati šansu budućoj generaciji.

Šulc je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH rekao da je razgovarano o visokoj stopi nezaposlenosti u BiH i u Evropi, posebno kada je riječ o mladima, a koja u BiH iznosi čak 64 odsto.

On je pozdravio činjenicu da je Dom naroda parlamenta BiH danas ratifikovao finansijski instrument za IPA-u, ističući da je to veoma bitno u ekonomskom i smislu otvaranja novih radnih mjesta.

Šulc je naveo da je bilo riječi i o borbi protiv terorizma, koja zahtijeva snažnu saradnju svih bezbjednosnih struktura u svijetu.

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak smatra da Šulcova posjeta dolazi u ključnom trenutku za BiH, kada ona započinje reformski proces i kada treba da ubrzanim koracima krene ka evropskim integracijama.

Čolak je naveo da je razgovarano o potrebi što bržih reformi, prije svega u socio-ekonomskoj sferi, održivog razvoja, stvaranja novih radnih mjesta.

„Naglasio sam da nam je veoma bitno da osim socio-ekonomskih reformi i vladavine prava paralelno radimo i na ustavnim reformama, izbornom zakonodavstvu i svemu drugom što je neophodna pretpostavka za BiH da što prije postane održiva i perspektivna“, istakao je Čolak i ocijenio da je EU zainteresovana da ovaj region što prije krene evropskim putem.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović smatra da je potrebno učiniti sve da BiH i zapadni Balkan prestanu da budu „mrlje na evropskoj karti“.

On smatra da Šulcov dolazak govori o potpunoj posvećenosti evropskih institucija bržem kretanju BiH ka članstvu u EU.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se