24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Sud u Srebrenici zatrpan, najbolje sudije u Trebinju

BANJALUKA – U prvostepenim sudovima u RS, FBiH i na nivou BiH na rješavanje u ovoj godini čeka više od 86.000 starih predmeta, a neki od njih leže u ladicama duže od 15 godina.

Analiza sprovođenja projekata unapređenja efikasnosti pravosuđa, pokazala je da su u prvih šest mjeseci ove godine u prvostepenim sudovima riješena 103.972 najstarija predmeta.

S obzirom na to da plan rješavanja predmeta za ovu godinu obuhvata 190.508 predmeta, sudije do kraja godine imaju još 86.536 slučajeva koje moraju da završe.

Dok su neki prebacili polugodišnju normu, ogroman posao čeka sudije u 14 sudova u kojima nije ispunjena ni polovina plana. Najgori učinak u prvom polugodištu imao je Opštinski sud u Tešnju koji je realizovao svega 30 odsto godišnjeg plana ili 801 predmet. Sudijama ovog suda do kraja godine ostalo je da donesu presudu u 1.845 predmeta. Tek nešto bolji učinak imao je Opštinski sud u Cazinu koji je ispunio 34 odsto plana, dok je Osnovni sud u Srebrenici stigao do kote 37.

Kada su u pitanju najefikasniji sudovi u RS se najboljim rezultatima mogu pohvaliti sudije u osnovnim sudovima u Trebinju, Foči, Višegradu, Bijeljini i Doboju, koji su ispunili od 70 do 85 odsto godišnjeg plana. Što se tiče FBiH, najbolji učinak su imale sudije u Visokom koje su riješile 74 odsto plana, te u Kaknju gdje je realizovano 70 odsto plana za rješavanje starih predmeta.

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH su istakli da je broj riješenih predmeta u prvom ovogodišnjem polugodištu u svim sudovima za 69.973 veći u odnosu na isti period 2013. godine.

– Ovaj rezultat pokazuje da je nastavljen pozitivan trend povećanja efikasnosti rada sudova i smanjenja broja najstarijih predmeta – istakli su u VSTS-u.

Dodali su da je praćenje procesa rješavanja predmeta prema planovima jedna je od osnovnih aktivnosti stalne komisije za efikasnost sudova VSTS-a.

– Zahvaljujući ovoj aktivnosti čija primjena počela 2010. godine, doći će do smanjenja broja neriješenih najstarijih predmeta, što će značajno doprinijeti povećanju efikasnosti sudova, a samim tim i pravosuđa u cjelini, te pružanju bolje usluge građanima, korisnicima sudova – naglasili su u VSTS-u, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se