24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Dodik: Vučić došao u Srebrenicu da pokaže kako želi politiku pomirenja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je premijer Srbije Aleksandar Vučić otišao u Srebrenicu da pokaže kako želi i vidi politiku pomirenja, ali da se dogodilo nasilje sa veoma ozbiljnim namjerama onih koji su to organizovali.

„Izgleda da Vučićev odlazak u Srebrenicu i akt pomirenja koji je želio nije bilo dovoljno i da je nakon jučerašnjih događaja u taj akt pomirenja u značajnom dijelu izgubljen“, rekao je novinarima Dodik i napomenuo da su u osnovi ovih događanja strasti koje su raspirivane prethodnih sedmica.

Predsjednik Srpske kaže da je bila adekvatna reakcija ljudi, koji su bili u Vučićevom obezbjeđenju i koji su bili mahom pripadnici MUP-a Republike Srpske, jer bi u suprotnom linč i stampedo prema premijeru Srbije imao negativne posljedice po njegov život.

Dodik kaže da ga je dirnula reakcija Udruženja „Majke Srebrenice“ koje su osudile napad na Vučića, te dodao da njihovu bol ne može zamijeniti nikakva kvalifikacija ovog događaja.

„Međutim, Udruženje `Majke Srebrenice` ne bi trebalo da ulazi u sferu politike i da izlaze iz onoga što jeste poštovanje žrtava“, smatra Dodik.

On je ponovio da se u Srebrenici dogodio ogroman zločin prema bošnjačkom narodu i naveo da se poslije jučerašnjih događaja mora razgovarati i praviti BiH „komotna za sve“.

„Ako budemo sposobni to da uradimo, moći ćemo prevazići probleme“, rekao je Dodik.

On je istakao da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nije bila sposobna da adekvatno obezbjeđuje jučerašnji skup, te da nemilih scena ne bi bilo da ga je obezbjeđivala policija Republike Srpske.

Srpsku više ugrožava Bosićeva politika nego pritisci stranaca

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska politikom predsjednika SDS-a Mladena Bosića i grupe oko njega na nivou BiH znatno ugroženija nego što je bila pod pritiskom bilo kojih stranaca.

„Način na koji oni to rade vodi ka jednom kontinuitetu izdaje, sa kojeg su krenuli još iz predizbornog vremena kada su koncipirali i organizovali se da uđu u vlast“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, gdje prisustvuje obilježavanju Petrovdana – krsne slave Izvornog SDS-a.

On je naglasio da ovoj manifestaciji ne prisustvuje zbog SDS-a, već zbog Republike Srpske i ljudi sa kojima je nekada bio zajedno u Narodnoj skupštini Srpske tokom stvaranja Republike Srpske.

„To je moj odnos prema tom vremenu, prema Srpskoj i ljudima koji su dali nesumnjiv doprinos da se Republika Srpska konstituiše i postane faktor, a kasnije i faktor međunarodnog prava i da sve ovo vrijeme pokaže svoju sposobnost da može funkcionisati i preživjeti razne izazove, kontinuirane pritiske koje dolaze od međunarodne zajednice i koji nikada nisu prestali“, istakao je Dodik.

On je rekao da je to i način da se narodu pošalje poruka da se mora ostati na osnovnim principima, a to su Republika Srpska, njen status, trajanje i jačanje.

Dodik je naveo da su članovi Izvornog SDS-a osjetili da su politikom Bosića i grupe oko njega urušeni principi onoga za šta su se oni borili, a to je Republika Srpska.

On je dodao da je Izvorni SDS formiran ranije da bi egzistirao izvan SDS-a sve dok politika te stranke ne bude ponovo integrisana i približena izvornim ciljevima SDS-a.

Dodik je ocijenio da će u slučaju vraćanja Republike Srpske među izvorne ciljeve SDS-a, bilo da to uradi Bosić ili neko drugi, u narednom periodu Izvorni SDS i SDS djelovati kao jedna organizacija.

U Banjaluci je danas održana obnoviteljska skupština Izvornog SDS-a.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se