18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Srpske žrtve će naći mir kada Orić bude odgovarao za zločine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas da će srpske žrtve sa područja Srebrenice koje su prije 23 godine ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića naći svoj mir kada Orić bude odgovarao za zlo koje je počinio.

„Na današnji dan zaklali su 69 srpskih civila. Ubijeni su na pravoslavni praznik Petrovdan, kao što je Naser Orić sa muslimanskim jedinicama ubijao i na Božić i na Srpsku novu godinu“, naveo je Vulin.

On je podsjetio da su muslimanske snage pod komandom Orica, koristeći zaštićenu zonu UN Srebrenicu, pokušale da zatru Srbe u Srebrenici i srednjem Podrinju.

„Kao i pre 23 godine, kada je koristio zaštitu UN, Naser Orić i danas koristi zaštitu dela međunarodne zajednice“, rekao je Vulin, prenose beogradski mediji.

On je istakao da pred očima svijeta, sasvim ravnodušnog prema srpskim žrtvama, zločini nad Srbima ostaju bez kazne, a porodice žrtava bez utjehe u saznanju da je pravda stigla zločince.

„Svaka godina koja prođe bez kazne za ubice, za porodice pobijenih je još jedna godina ponovljenog ubijanja njihovih najmilijih. Svi pobijeni Srbi imaju imena baš kao što i komandant njihovih ubica ima ime. Kada Naser Orić bude odgovarao za zlo koje je počinio i pobijeni Srbi će naći mir“, istakao je Vulin.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića upale su 12. jula 1992. godine u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana u borbi „prsa u prsa“ ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su zarobljena. Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Posmrtni ostaci 10 nestalih Srba slučajno su ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Identifikovani su i sahranjeni godinu dana kasnije, na Petrovdan 2012. posmrtni ostaci dva nestala Srbina pronađeni su i sahranjeni ranije.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se