9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

SRPSKA JE PREŠLA RUBIKON: Dodik uputio inicijativu za sazivanje sjednice NSRS o referendumu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da ni pod kakvim pritiscima neće povući inicijativu za raspisivanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Dodik je rekao da je danas Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio zahtjev da na posebnoj sjednici razmatra donošenje, odnosno reaktiviranje, odluke o referendumu.

„Narodna skupština je 2011. godine, kada je ovo bilo na dnevnom redu, sa 66 glasova, u čemu je bila uključena i opozicija, donijela odluku o referendumu, a nekoliko dana nakon toga smo to odložili zbog poznatog dogovora sa /bivšim visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost/ Ketrin Ešton“, podsjetio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da je njegova dužnost, kao predsjednika Republike, da taj zahtjev reaktivira.

„Nema autoriteta u svijetu koji bi mogao dovesti do toga da se povuče inicijativa. Postoji samo jedna stvar – da se postojeći Zakon o Sudu i Tužilaštvu i Krivični zakon BiH ukine i da se razgovara o nekom novom modelu suda i tužilaštva BiH“, rekao je Dodik i dodao da taj novi model mora da odražava ustavnu poziciju.

Dodik je istakao da je Srpska čekala četiri godine da se pitanje Suda i Tužilaštva BiH postavi na dnevni red, te da je dobila obećanje Eštonove, izraženo u zajedničkoj izjavi, ali da se ništa od toga nije desilo.

Odgovarajući na pitanje da li može biti pritisaka njemačkog kancelara Angele Merkel i visokog predstavnika EU Federike Mogerini, pa čak i pritisaka u vidu podizanja optužnice protiv Nasera Orića, Dodik je rekao da Srpska nema razloga da bilo kome više vjeruje, da su svi dobro došli i da ih uvažava, ali da se Srpska ne može odreći referenduma, niti će prihvatiti bilo kakvu vrstu zabrane.

„Vidim da se priziva i visoki predstavnik, ali svaka njegova odluka ne dolazi u obzir jer neće biti objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske“, poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da o referendumu postoje različiti politički stavovi o kojima neće da polemiše, te da mnogi pokazuju da su neupućeni i da nisu kompetentni kada o tome govore, kao na primjer tvrdnje da je referendum antidejtonska aktivnost.

On je istakao da Republika Srpska referendumom brani Dejtonski sporazum i izvorne principe tog sporazuma, te da je usmjerena na odbranu onoga što je napisano u Ustavu BiH.

„Pravosuđe koje je instruisano na nivou BiH u pogledu Suda i Tužilaštva je mimo Dejtonskog sporazuma i nikakve zaprepašćujuće navodne tvrdnje koje su došle iz nekih ambasada u Sarajevu i evropskih kancelarija, kako je to ‘sveta krava’ ne stoje, jer nam ne mogu pokazati nijednu odredbu Ustava i Dejtonskog sporazuma na osnovu čega je moguće da to bude instalisano na nivou BiH“, rekao je Dodik.

On je dodao da je međunarodna zajednica u zabludi ako su vjerovali da će institucije koje su nasiljem nametnuli biti prihvaćene kao definitivne.

Ističući da mnogi postavljaju pitanja šta poslije referenduma, Dodik je rekao da takva pitanja postavljaju neupućeni i oni koji ne žele da vide, ali da će referendum pokazati „da“ ili „ne“ i da će shodno toj odluci sve biti jasno.

„Odbija se Sud i Tužilaštvo, odbijaju se odluke Suda i Tužilaštva na prostoru Republike Srpske u slučaju ‘ne’ i Srpska je dužna da zaštiti sve svoje građane od tih nezakonitih odluka. Zar je potrebno nekome ko pretenduje da bude ozbiljan političar objašnjavati šta su konsekvence? To je veoma jasno“, naglasio je predsjednik Srpske.

On je dodao da postoje određeni „izvršioci radova“ koji su pristali da sruše priču o referendumu, kao što je SDS i njihova politika.

Dodik je građanima Srpske i srpskom narodu poručio da najveća opasnost po Republiku Srpsku prijeti od predstavnika SDS-a u zajedničkim institucijama BiH, te da je njihova sklonost ka izdaji prevazišla i najsmjelija očekivanja svih koji su mislili da je to moguće.

„Tvrditi kako se ne zna šta se radi, samo govori da oni nemaju karakter i da nisu spremni za borbu. Ovo je trenutak. Ukoliko pustimo da ovo prođe, BiH će dobiti vrhovni sud i onda će biti irelevantna priča o pravosuđu Republike Srpske. To je dio koncepta urušavanja Srpske, koji je trebalo da bude završen još davno reformom policije i pravosuđa i ne možemo prihvatiti da se to dalje dešava“, rekao je Dodik.

On je dodao da se može očekivati da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavi veto na odluku o referendumu i da o tome odlučuje Ustavni sud Republike Srpske, ali da je uvjeren da ovaj sud nema druge mogućnosti osim da donese potvrdnu odluku da narod ima pravo da se izjasni na referendumu.

Inovacije nisu dobronamjerne

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bilo kakve inovacije britanske rezolucije o Srebrenici nisu prihvatljive kao dobronamjerne.

Dodik je rekao da Velika Britanija izmjenama rezolucije o Srebrenici pokušava da pribavi saglasnost o tom dokumentu, ali da se njegova suština ne mijenja.

„Ovaj dokument usmjeren je na dalju destabilizaciju, odnosno udar na stabilnost i proces pomirenja u BiH. Velika Britanija je spremna da ignoriše realnost u BiH“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da ostaju sve odredbe pisma koje je Republika Srpska uputila Savjetu bezbjednosti UN.

„Činjenica da BiH, na koju se odnosi navedena rezolucija, nema stav o tom dokumentu najvažnijih organa, govori koliki je to promašaj Velike Britanije“, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, događaj zločina nad Bošnjacima u Srebrenici, koji se obilježava u kontinuitetu, potpuno je prekriven političkom debatom o navedenoj rezoluciji.

„Obilježavanje ovog događaja će da protekne u licitiranju ko je za ili protiv ove rezolucije, bez obzira da li će da bude usvojena ili neće. Republika Srpska ne spori potrebu da bude obilježeno veliko stradanje Bošnjaka u Srebrenici i u tom pogledu se preduzimaju sve neophodne mjere da skup protekne u miru“, kaže Dodik.

On je naveo da politizacija ovog događaja eliminiše mogućnost da na pravi način bude odata pošta žrtvama i da bi učešće na tom događaju bilo uključivanje u proces njegove politizacije.

„Vlasti Republike Srpske su riješile određene probleme u opštini Srebrenica, a započeli smo i asfaltiranje regionalnog puta, što je bio poseban zahtjev ove opštine. Ranije je u ovoj opštini urađen magistralni put, mnogo vodovoda i rekonstruisane su škole, a Vlada Republike Srpske rješava sva kandidovana pitanja“, podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da je Srebrenica sastavni dio Republike Srpske, koja je spremna da tu opštinu finansijski pomogne.

„Treba odati počast svim žrtvama, bez obzira na naciju, i prestati sa politizacijom bilo kog događaja da bi se posvetili pomirenju i razvoju“, zaključio je Dodik.

Neprihvatljive reforme kojima Srpska gubi nadležnosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska ne može da prihvati da reformama gubi svoje nadležnosti i potencijale.

„Republika Srpska ne može da prihvati nametnute reforme. Reforme u oblasti ekonomije u BiH nametala je međunarodna zajednica, a tako je i kada je riječ o reformskoj agendi“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je ocijenio da opozicija priča o reformama, a da o tome ne zna ništa.

„Opozicija uopšte ne zna za šta jeste a za šta nije. Oni su šićardžije koje pokušavaju da skrenu pažnju na sebe. To je grupa ljudi koja je jedino zainteresovana da im se u Sarajevu aplaudira“, ocijenio je Dodik.

On je naglasio da opozicija želi da se vlastima Srpske nametne donošenje novog zakona o radu da bi na ulicu izašli građani.

Govoreći o saradnji sa Rusijom, Dodik je rekao da se razgovara o formiranju logističkog centra za prikupljanje poljoprivrednih proizvoda i drugih roba koje bi bile izvezene u tu zemlju.

„I danas sam u Banjaluci sa ruskom delegacijom razgovarao o toj temi. Ova delegacija priprema konferenciju na kojoj bi trebalo da budu riješena pitanja potrošnje gasa u ratu u BiH, kao i mogućnost investiranja njihovih kompanija i banaka, te o podršci proizvodnji“, dodao je Dodik.

 (SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se