12 C
Zvornik
23. април 2024.

SNSD: Ako nestane Dejtonskog sporazuma – nestaće BiH

Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ saopštio je večeras da ukoliko nestane Dejtonskog sporazuma, iza koga se po potrebi sakrivaju politički predstavnici Bošnjaka, nestaće ono što je njime i nastalo – a to je BiH.

„Republika Srpska starija je od BiH za čiji ‘opstanak’ i očuvanje se zalaže SDA“, poručili su iz SNSD-a, reagujući na današnje saopštenje SDA u kojem pozivaju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da povuče prijedlog o održavanju referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer su te institucije, kako kažu, u nadležnosti BiH, a ne entiteta, te da „svako zadiranje entiteta u kompetencije države predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Iz SNSD-a podsjećaju SDA da je BiH 1995. godine BiH sastavljena u Dejtonu i to od entiteta koji su formirani prije mirovne konferencije, što piše i u samom Ustavu.

U saopštenju se ističe i da je pravosuđe po Dejtonskom mirovnom sporazumu, kao i po Ustavu BiH, koji je dio tog sporazuma, u isključivoj nadležnosti entiteta, i da to u SDA veoma dobro znaju.

„Zato Republika Srpska, koja je dio svog suvereniteta i subjektiviteta u ime mira unijela u BiH ima pravo da svoje građane pita šta misle o kršenju tog istog Sporazuma protivpravnim nametanjem zakona i institucija u BiH, poput Suda i Tužilaštva“, navodi se u saopštenju SNSD-a.

Da su 1995. godine insistirali da pravosuđe bude na nivou BiH, ističu iz SNSD-a, Republika Srpska ni tada ne bi stavila svoj potpis na sporazum.

„Zato pravosuđe i jeste ostalo u nadležnosti entiteta, a ne BiH. Jedine institucije koje već godinama rade protiv Ustava BiH su upravo Sud i Tužilaštvo, jer su na silu instalisane, iako ih nema u Ustavu BiH“, naglašava se u saopštenju iz SNSD-a.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se