10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Služen parastos za 69 Srba poginulih na Petrovdan (foto)

Služenjem parastosa kod spomen-kosturnica stradalima u dva protekla rata na Zalazju kod Srebrenice, prisluživanjem svijeća za pokoj duša 69 poginulih na današnji dan 1992. godine i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, danas su obilježene 23 godine od velikog srpskog stradanja u srebreničkoj opštini na Petrovdan.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragićević rekao je da je u Zalazju počinjen stravičan zločin nad Srbima za koji niko nije odgovarao, ističući da je boli to što svjetska javnost govori samo o stradanju jednog naroda na ovom prostoru.

„Bol je bol i žrtva je žrtva bez obzira kome narodu pripada i sigurno će doći vrijeme da se prihvati istina o srpskom stradanju i nećemo od toga odustati, kao ni od zahtjeva da počinici zločina nad Srbima budu procesuirani“, poručio je Dragičević.

Govoreći o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Potočarima, Dragičević je rekao da je svijet mogao da čuje i vidi kako je bošnjačka strana odgovorila na ruku pomirenja pruženu u ime srpskog naroda i Srbije.

„Nezamislivo je normalnom umu da vas neko pozove u kuću, a onda vas napadne i izloži linču. Svijet je juče mogao da se uvjeri ko želi pomirenje, a ko i dalje širi mržnju i laži. Nas boli što svjetska javnost govori samo o stradanju jednog naroda na ovom prostoru, a mi znamo istinu koja je bolna i koju ćemo ponavljati i nećemo nikada zaboraviti, a to je da je ovdje stradao i srpski narod“, rekao je Dragićević.

Izaslanik srpskog člana predsjedništva BiH Zoran Đerić rekao je da su ljudi koji su ovdje ubijeni stradali samo zato što su bili Srbi.

„Očekujemo da svijet osudi zločine nad Srbima, ali i predstavnici bošnjačke vlasti i da daju doprinos da počinioci zločina odgovaraju i time da pokažu da im je stalo do istine, pravde i mira na ovim prostorima. Bez toga ne može doći do opraštanja i pomirenja“, rekao je Đerić.

On kaže da se ne može samo tražiti izvinjenje od srpske strane, a da za zločine nad Srbima niko ne odgovara.

„Pomirenje, oprost i zajednički život su mogući samo kada se procesuiraju i zločini počinjeni nad Srbima i zločinci odgovaraju za nedjela“, poručio je Đerić.

Predsjednik Odbora za obilježavanje stradanja srpskog naroda Srebrenice Miloš Milovanović rekao je da su Srbi u srebreničkoj opštini masovno stradali od 1992. do 1995. godine i da zbog toga još niko nije odgovarao.

„Nadamo se da će demokratski pravdoljubivi svijet shvatiti da je istina da su ovdje i Srbi stradali i počinioci zločina nad Srbima treba da odgovaraju. Tek kada se to dogodi može doći do pomirenja, mira i suživota na ovom prostoru“, rekao je Milovanović.

On se zahvalio svim učesnicima memorijalne manifestacije „Petrovdanski dani“ koja se tradicionalno organizuje u znak sjećanja na stradale Srbe na Petrovdan 1992. godine i danas je završena parastosom na Zalazju.

Članovi porodica i predstavnici boračkih organizacija i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice ponovo su danas izrazili nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, Tužilaštva i Suda BiH.

Oni su ukazali na to da još nije niko procesuiran za brojne masakre i zločine koje su muslimanske snage iz Srebrenice počinile nad Srbima iz ove opštine u posljednjem ratu, gdje su ubili 474 srpskih civila i vojnika, među kojima je bilo devetoro djece, 57 žena i 65 staraca, a više od polovine su masakrirali.

I ove godine na Zalazju je ponovljeno da Boračka organizacija, porodice i saborci neće odustati od pravde i dokazivanja istine o srpskom stradanju u ovom kraju.

Dragica Lazarević, kojoj su na Petrovdan na Zalazju poginuli muž i dva brata i razmijenjeni su, kaže da joj je lakše nakon što su sahranjeni, ali i dalje boli nepravda što niko nije odgovarao za mučenja i ubistva zarobljenih bez suđenja i prava na odbranu.

„Tražimo da zločinci napokon odgovaraju ili da se ukida pravosuđe BiH“, poručila je ova ogorčena žena.

Ove godine je mnogostruko više delegacija prisustvovalo, odalo počast i položilo cvijeće na spomen obilježje na Zalazju nego svih prethodnih godina, a stranih novinara skoro da je bilo više nego preživjelih stanovnika Zalazja.

Šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur nije bio na Zalazju, ali je jutros prisustvovao bogosluženju u srebreničkoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

Prethodno su članovi porodica poginulih, saborci i boračka i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položile cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj stradalih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Cvijeće na spomen-obilježje, osim Dragičevića i Đerića, položile su delegacije OHR-a, republičke i opštinskih organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, boračkih organizacija Srebrenice, Bratunca i Zvornika, te opština Bratunac i Srebrenica, delegacija Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Pokreta „Istočna alternativa“ iz Beograda, te mnoštvo stranačkih delegacija iz Republike Srpske i Srbije.

Srpsku zastavu na spomen obilježje položila je delegacija Pokreta „Obraz“ iz Beograda.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle, nastavljajući sistematsko i plansko etničko čišćenje srpskih prostora u srebreničkoj opštini, započeto u aprilu.

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestalo je i zarobljeno još 22 Srba, a veliki broj ih je ranjen.

Nakon mučenja i zlostavljanja u srebreničkim logorima svi su ubijeni, a posmrtne ostatke njih 10 slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja muslimanskih žrtava.

Ovi posmrtni ostaci su nakon više od godinu dana identifikovani i sahranjeni 2012. godine na Petrovdan. Posmrtni ostaci dva lica su pronađeni i sahranjeni ranije, a za još 10 Srba nestalih tog dana i dalje se traga.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je 19. memorijalni i kulturno-sportski program „Petrovdanski dani“ koji je povodom 23 godine od stradanja srebreničkih Srba organizovao Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se