20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Slovenci neće na proslavu „Oluje“

Slovenija je odbila poziv da 4. avgusta prisustvuje vojnoj paradi u Zagrebu u okviru proslave 20 godina od akcije „Oluja“, uz obrazloženje da slovenačko vojno prisustvo ne bi bilo primjereno.

Ovu odluku donijela je danas slovenačka Vlada, napominjući da je to „osjetljivo spoljnopolitičko pitanje“ i da većina saveznika, takođe, neće učestvovati u tom događaju.

Poziv na učešće u paradi predsjedniku Vlade Slovenije Miri Ceraru poslali su hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović, prenosi slovenačka agencija STA.

Agencija navodi da je slovenačko Ministarstvo odbrane juče potvrdilo da će Slovenci učestvovati u paradi, ali da se Vlada, u međuvremenu, predomislila.

Cerar je rekao da učestvovanje ne bi bilo primjereno jer Slovenija niti organizuje vojne parade, niti učestvuje u onima koje drugi organizuju.

On je pojasnio da je prva informacija bila da će parada u Zagrebu biti u okviru NATO-a, a da se kasnije pokazalo da to nije tačno.

„To je proslava posebnog tipa, gdje vojno prisustvo Slovenije ne bi bilo primjereno“, dodao je Cerar.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec rekao je da, s obzirom da na paradi neće učestvovati ni druge savezničke države, kao što su SAD, Velika Britanija ili Mađarska, ni Slovnija nema razloga da to učini.

U Hrvatskoj, akciju „Oluja“ smatraju najvećom „pobjedom“ u ratu devedestih godina prošlog vijeka, dok u Srbiji, Republici Srpskoj i Srbi protjerani iz Hrvatske navode da je riječ o jednom od najvećih etničkih čišćenja nakon Drugog svjetskog rata i ukazuju na brojne zločine koje su počinile hrvatske snage.

U agresiji hrvatske vojske i policije, u akciji „Oluja“, u avgustu 1995. godine za nekoliko dana ubijeno je više od 1.800 Srba sa područja Republike Srpske Krajine, dok je protjerano više od 220.000 lica.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se