18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sistematski planiran zločin nad Srbima

Uspon muslimanskog ratnog komandanta u Srebrenici Nasera Orića počeo je od ubistava Srba i pljačkanja srpskih sela na obodu Srebrenice i Bratunca, a tome je prethodila smišljena i sistematska antisrpska propaganda, praćenje znamenitih srebreničkih Srba i naoružavanje Orićevih pristalica, pišu „Večernje novosti“.

List na osnovu dokumentacije piše da je Orić po povratku iz Beograda u BiH 1991. godine među svojim pristalicama i poznanicima odmah počeo širiti priču da se „muslimanima u Bosni nešto sprema“, a da to spremaju JNA i Srpska demokratska stranka, odnosno Srbi.

On je u proljeće iste godine uputio prvi poziv srebreničkim Bošnjacima da se „naoružavaju i pripremaju za odbranu“, navedeno je u dokumentima AID i precizirano da su uskoro u Srebrenicu, posredstvom Adnana Karovića, stigle i prve puške.

Kako bi ovaj posao olakšao sebi i pristalicama Orić je preko Danke Ristanović, tadašnjeg referenta u srebreničkoj policiji, izdejstvovao ilegalno izdavanje ličnih karata za sebe i nekolicinu svojih pristalica, sa lažnim srpskim imenima, saznaju „Novosti“.

List piše da je u danima pred prve zločine, koje su Orićeve pristalice počinile nad Srbima, Orić organizovao i čitavu armiju kurira koje je rasporedio na punktove oko Bratunca i Srebrenice, a čiji je zadatak bio da prate Srbe.

„Kuririma je izričito naređeno da prate srebreničkog sudiju Gorana Zekića, koji je bio i poslanik u Skupštini BiH, kao i Miroslava Jokića i Milenka Čanića. Ubrzo je Goran Zekić ubijen na putu dok se vraćao kući. Naserovi su njega, kao i ceo srpski narod, obeležili, za to vreme, opasnim žigom – četnik. Četnicima su nazivali i ostale Srbe“, navodi se u dokumentima koje objavljuje beogradski list.

U bošnjačkim dokumentima je navedeno da je Zekić ubijen kada se vraćao sa sahrane sa groblja iznad džamije.

Ubili su ga Safet Mujić iz Luke, Osman N. iz Solućuše i neimenovani Bošnjak iz Osmača, da bi poslije ubistva Zekića srpski narod počeo masovno da napušta Srebrenicu, a ko je ostao – ostao je zauvijek, konstatuju „Novosti“ i ukazuju da zbog svih ovih dokumentovanih zločina i svjedočenja njegovih sunarodnika Orića nisu teretili u Haškom tribunalu – čak ni za komandnu odgovornost.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se