18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Šefčović: Tranzit gasa samo preko Ukrajine

Ruski planovi da isporuke gasa više ne idu preko Ukrajine već alternativnim putem, ugrožavaju evropsku energetsku bezbjednost, rekao je danas potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Prema njegovim riječima, transportni sistem ka EU, posebno u centralnoj Evropi, dizajniran je kako bi bio u potpunosti kompatibilan sa dostavom tog enegenta preko Ukrajine.

„Ukoliko je cilj postepeno smanjenje ukrajinske tranzitne rute, to je nešto što je neprihvatljivo za EU jer će promjeniti gasnu ravnotežu u Evropi i dovešće u veoma tešku situaciju zemlje centralne i jugoistočne Evrope“, naglasio je Šefčovič.

Početkom ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je uvjerenje da će Rusija i Ukrajina prodružiti sporazum o tranzitu gasa za Evropu preko Ukrajine i nakon 2019. godine i izrazio je uvjerenje da nema alternative za ukrajinsku rutu.

Krajem juna, direktor ruskog energetskog giganta „Gasproma“ Aleksej Miler upozorio je da ta kompanija ne namjerava da obnovi svoj ugovor o tranzitu gasa sa Ukrajinom nakon isteka 2019. godine, ukoliko Kijev ponudi nepovoljne uslove.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se