8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Savjet frizera: Da li su silikonski proizvodi loši za kosu

Problem proizvoda za kosu koji u sebi imaju silkona ili koji su pretežno silikoni se pojavio prije više od decenije i od tada traje diskusija da li su ovi proizvodi dobri ili loši za kosu.

Poslije toliko vremena sa sigurnošću možemo da kažemo da je nemoguće izbjeći da kosa i silikoni dođu u dodir jer ih ima u skoro svim šamonima, kondicionerima i generalno proizvodima za kosu.

Podjela silkona (odnosno kozmetičkih proizvoda koji ih sadrže) na dobre i loše je praktičan način u pravljanju izbora o upotrebi ovih preparata. Dobri silikoni su oni koji vam kosu čine sjajnom, glatkom, koji popunjavaju šupljine vlasi pa je ona elastična, a da se pri tome lako ispiraju sa kose i ne ostavljaju nikakav trag (ovo je vrlo bitno jer ostaci proizvoda koji se gomilaju na kosi je isušuju i istanjuju).U loše silikone bi svrstao one koji se teško skidaju sa kose, koji vam čine da kosa bude teška i masnjikava, a na dodir plastična. Zajednička crta im je da sprečavaju vlagu da prodre u kosu pa su i sa te strane praktični kada frizura treba da se održi na vlažnom vremenu.

Upotreba silikona u farbanju kose, odnosno u farbama za kosu je izrazito loša jer uvođenjem duboko u vlas u procesu farbanja dobija se efekat trajno plastificirane kose. Ovakva kosa je veoma teška za stilizovanje i veoma brzo gubi na kvalitetu- postaje suva i tanka, prenosi Super žena.

Kosi najviše prija kada je čista i kada na njoj nema naslaga, pa joj se povremenom upotrebom šampona za dubinsko pranje daje mali predah kako bi se povratila i bila bolja i ljepša. Kako su silikoni opšte prisutni u preparatima trudite se da ih ne kupujete još i kao čist prizvod, a ako vam je kosa u takvom stanju da su joj dodatni silikoni neophodni onda razmislite da li je vrijeme za šišanje kose ili treba da promijenite način na koji tretirate kosu da ne bi došla u takvo stanje.

(Nezavisne)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se