18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Savjet bezbjednosti UN razmatra rezoluciju o Srebrenici

Savjet bezbjednosti UN danas bi trebalo da razmatra predloženu britansku rezoluciju o Srebrenici.

Velika Britanija je juče podnijela novu, šestu verziju rezolucije. To je i konačna verzija, pogoršana u odnosu na prethodne prijedloge.

Osim Britanije, svoj prijedlog, kao protivtežu, iznijela je i Rusija, nakon čega je britanski nacrt pretrpio više izmjena, ali je za Republiku Srpsku i Srbiju dokument ostao neprihvatljiv.

Odluka o rezoluciji o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti opredijeliće put BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je zamolio Rusiju da ne podrži donošenje dokumenta, koji je protiv srpskog naroda, ali i svih koji ovdje žive.

Savjet bezbjednosti trebao bi da odlučuje o dva dokumenta – britanskoj rezoluciji i ruskom kontraprijedlogu. Međutim pojedini mediji prenose da su se konsultacije vodile samo o jednom tekstu, a to bi moglo značiti da je ruski prijedlog stavljen u drugi plan i da se o njemu neće glasati.

Moguće je da se njeni dijelovi uvrste u jedinstven britanski nacrt.

Prenosi se još jedna mogućnost – da se u potpunosti izbjegne glasanje ili da Rusi neće biti protiv, već će se uzdržati.

Ukoliko prođe tekst rezolucije o Srebrenici, moglo bi doći do zahlađenja odnosa Srbije i Velike Britanije.

Po tom scenariju, Moskva ne bi uložila veto dok bi u slučaju ruske blokade Beograd mogao doći u nemilost Zapada. Prema pisanju medija, London je pripremio i plan B u slučaju da njihov prijedlog ne prođe. Oni bi u tom slučaju zatražili da se Generalna skupština na zasjedanju u septembru izjasni o dokumentu. Takođe, mediji prenose još jednu moguću opciju – da se glasanje odgodi ali samo kratko – poslije 11. jula.

Da bi rezolucija bila izglasana kao obavezujući dokument, za nju treba da glasa dvotrećinska većina, devet od 15 članica bez uloženog veta stalnih zemalja: Rusije, Kine, Francuske, SAD i Velike Britanije, prenosi RTRS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se