15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Vučić zamolio Dodika da razmotri odluku o referendumu; Dodik: Orić bio u Potočarima, huškao masu

Premijer Aleksandar Vučić zamolio je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o raspisivanju referenduma, ukazujući na širi kontekst tog problema.

„Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci RS. Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku. Zahvalan sam što poštuje to viđenje Srbije za koje mislim da je u ovom trenutku cjelovito sveobuhvatno i ozbiljno“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s Dodikom, zahvalivši mu što je ostavio prostor za razgovor o referendumu.

Dodao je takođe da je spreman da, ukoliko Dodik to bude tražio, „pomognemo u iznošenju dodatnih argumenata koji bi doprinjeli lakšem sagledavanju cjelokupne situacije. Spreman sam da to uradim i ako treba pred poslanicima u RS“.

„Srbija nikada i ni na koji način se nije mješala u unutrašnje stvari BiH, kao ni interne političke stvari u RS. Ali sam danas na moju inciijativu, zahvalan Dodiku što je prihvatio ovu vrstu razgovora“, rekao je Vučić primjetivši da bi „Srbija teško postojala bez RS, a i RS ništa manje teško bez Srbije“.

Konačna odluka je, ponovio je, na RS.

Tema razgovora bio je i događaj u Srebrenici, te su se Vučić i Dodik saglasili da se tamo desio pokušaj destabilizacije regiona, ali i da je neophodno uspostaviti i održati mir kao i punu stablizaciju u regionu i BiH.

Vučić i Dodik razgovarali su danas i o otpočinjanju radova na mostu Bratunac-Ljubovija, kao i robnim kreditima i modelima infrastrukturnog povezivanja.

Dodik: U potočarima bio i Orić, prerušen huškao masu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da se u Srebrenici desio pokušaj atentata na premijera Aleksandra Vučića i dodaje da ima informacija da je u Potočarima bio i „prerušeni“ Naser Orić.

Navodeći da se uvjek pred velike odluke konsultuje i razgovara s rukovodstvom Srbije, što je bio slučaj i danas u Beogradu, Dodik je na konferenciji za novinare s premijerom Srbije rekao da jedino što je u Potočarima bilo spontano jeste „spontani linč i edukovanje mase da se izvrši atentat“.

Policija RS radi na tom slučaju, dodao je, ali iz Federacije hoće da preuzmu sve i oduzmu nadležnost i u tom smislu kaže da je samo jedan u nizu slučajeva koji pokazuje kako se to tamo radi, a s namjerom da se sve premjesti na nivo BiH, što je, podsjetio je, urađeno i sa Naserom Orićem.

Prema informacijama koje stižu i iz Sarajeva, kako je rekao, Orić je prisustvovao komemoraciji, bio prerušen i podsetrekivao je masu na nerede.

Zbog svega toga, smatra Dodik, Izetbegović ne može da govori o politici pomirenja, jer „on želi da ukine RS i stvori BiH po odredbama islamske deklaracije njegovog oca Alije Izetbegovića“.

Kako je rekao, Vučić je došao u Srebrenicu, pružio ruku pomirenja, pokazao ličnu odgovornost državnika, a uzvraćeno mu je tako što mu nije garantovana bezbjednost.

On smatra i da je događaj u Potočarima politizovan čemu je, smatra, dokaz i to što je reis Kavazović, koji to nije znao, pokušao da smiri „razularenu masu“.

Dodiku je najbolji utisak ostavila pozitivna reakcija „Majki Srebrenice“, a napad na Vučića u RS je, kako kaže, doživljen kao napad na „svog premijera i institucije“.

Savjet bezbjednosti da donese rezoluciju o uspješnosti Dejtona

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne bi imao ništa protiv da Savjet bezbjednosti UN, povodom 20 godina od usvajanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, donese rezoluciju koja bi taj dokument podržala kao uspješan.

„Bilo bi logično da Dejton, koji je napravio jedan novi politički sistem u BiH i na čemu je izgrađen mir, bude podržan povodom jubileja 20 godina tako da bude ocijenjen kao uspješan“, rekao je Dodik u Beogradu, povodom spekulacija da bi Savjet bezbjednosti mogao na jesen donijeti rezoluciju o Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Dodik je, poslije sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao da ne bi imao ništa protiv da se u toj rezoluciji kaže da je Dejtonski sporazum doprinio stabilizaciji i da je neophodno postići pomirenje na osnovu toga.

Odgovarajući na pitanje da li visoki predstavnici rade na pomirenju naroda u BiH, Dodik je rekao da da to nikada nisu činili, kao i da se u ambasadama u Sarajevu plaše okupljanja ljudi, koji uzvikuju „Alahu ekber“.

„Svi oni tamo što sjede po ambasadama u Sarajevu, prestrašeni su od reagovanja muslimana, oni se boje da će im pred njihove kancelarije doći 10.000 onih koji će vikati – `Alahu ekber!`. To je njihov strah i oni se zato tako i ponašaju. Zbog toga treba razumjeti dio njihovog ponašanja. Inače, kada sa nama sjede, pričaju nešto drugačije“, naveo je Dodik.

Dodik kaže da visoki predstavnik nije doprinio da se BiH konstituiše na dejtonskom principu, već stvorio antidejtonsku BiH, protiv koje se Srpska bori.

„Taj isti visoki predstavnik nas optužuje da navodno kršimo Dejton. Apsurd do apsurda. Kao što ni prijedlog britanske rezolucije nije bio usmjeren da dođe do pomirenja u BiH, takvo je i ponašanje visokog predstavnika, a najzločestiji je bio Pedi Ešdaun“, ocijenio je Dodik.

Dodik je rekao da je Velika Britanija predložila tu rezoluciju da bi islamskim eksrtemistima uputila poruku, koja glasi: „Evo mi podržavamo muslimane, hajte vi na neko drugo mjesto, nemojte ovdje nama po Londonu praviti probleme“.

„Dio motivacije je mogao da bude i taj. U svakom slučaju, ne očekujem ništa dobro od visokog predstavnika koji je prekrišio sve što je mogao prekršiti, a najviše međunarodno pravo“, smatra Dodik.

Vučić: Radujem se dolasku članova Predsjedništva BiH

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se raduje dolasku članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) u Beograd, i poručio da se u prošlosti ne živi.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa najavljenim sastankom s članovima Predsjedništva BiH 22. ili 23. jula, a imajući u vidu napad u Srebrenici, Vučić je ponovio da to što je prošao u Potočarima nije bilo nimalo lako, ali da se ne živi u prošlosti.

„Naše službe bezbjednosti imaju potpuno sklopljenu sliku, ali ćutimo i čekamo da vidimo šta će reći organi BiH… To nam je nauk za budućnost, u prošlosti se ne živi. Radujem se susretu s članovima Predsjedništva. Vjerujem da ćemo u otvorenim razgovorima razmotriti zajedničku budućnost i šta možemo da uradimo u saradnji dvije zemlje“, rekao je Vučić.

Kako je istakao regionu je potreban mir i to je „nasušna potreba svih naših naroda i ključni uslov ekonomskog napretka“.

„To je ključna stvar da bismo mogli da govorimo kako ćemo da mijenjamo sopstvene navike, šta još treba da uradimo. Imamo mnogo važnih i dobrih razgovora da uradimo. Sastanak ćemo iskoristiti za pripreme za nastavak Berlinske konferencije u Beču, za nastavak razgovora sa Merkel…“, rekao je Vučić.

Dodik: Ako ne bude dogovora, biće referendum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik spreman je na dijalog o pravosuđu i tužilaštvu u BIH, ali ako dogovor izostane ostaje pri odluci o referendumu.

„Mi nismo za unulilateralne akcije, ali smo protiv poniženja“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom Aleksandrom Vučićem.

„Sud i tužilaštvo su pod direktnim uticajem SDA i Bakira Izetbegovića. Očekujemo da sud bude nezavistan a ne pod uticajem Orića ili Izetbegovića ili britanske i američke ambasade“, rekao je Dodik.

On je istakao da je RS sprema za dijalog za svima, ali da je za nju od izuzetnog značaja da se konsultuje sa Srbijom.

Najavio je da će sa srpskim rukovodstvom još jednom u septembru razmotriti situaciju u vezi sa referendumom.

Upitan da li je to nagovještaj mogućnosti odustajanja od referenduma, Dodik kaže da ako ne bude napretka po pitanju zahtjeva koje ima RS onda će se ići na referendum.

„Ne odlučujemo mi više o referendumu. Ako ne bude pomaka mi idemo na referendum i mi ćemo to dobiti. Ali mi više o tome ne odlučujemo, nego drugi, i neka se ne skrivaju iza toga“, rekao je on.

Upitan koji je to vremenski rok u kojem bi moglo da dođe do održavanja referenduma Dodik je rekao da se radi o minimum dva-tri meseca, imajući u vidu proceduru koja mora biti ispoštovana.

On je, međutim, dodao da očekuje da u tom periodu dogovor bude postignut.

Dodik je rekao da ni Ustav BiH ni Dejtonski sporazum ne predviđaju da BiH ima sud i tužilaštvo:

„Može da postoji sud i tužilaštvo u ingerencijama BiH, ali on ne može biti usmjeren samo na jedan narod – Srbe, niti da preuzima slučajeve iz RS“, rekao je on, dodavši da i međunarodni zvaničnici priznaju da pravosuđe nije savršeno.

„Šta je tu nedemokratski? Kakvo pozivanje na rat? Mi ne pozivamo na rat već na demokratsko izjašnajvanje“, poručio je Dodik.

On je naglasio da je visoki predstavnik u BiH glavni krivac za situaciju po pitanju pravosuđa i tužilaštva, a da je najveću štetu nanio Pedi Ešdaun.

Dodik: Od Srbije očekujemo razumijevanje i poštovanje Dejtona

Dodik je izjavio da od Srbije ne očekuje ništa osim rezumijevanja za Srpsku i podrške Dejtonskog sporazuma.

On je na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, na pitanje šta ako se od Srbije bude tražilo da se distancira od referenduma, kazao da ne odgovara na spekulacije.

„Nikada Srbija nije ništa tražila od Republike Srpske, nije se mješala i poštuje Dejtonski sporazum. Ne očekujem od Srbije ništa drugo osum razumijevanja i podrške Dejtonskog sporazuma“, podvukao je Dodik.

Vučić neće nikoga krivično goniti zbog napada u Potočarima

Vučić je rekao da nikoga neće krivično goniti zbog napada na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari, jer vjeruje da će nadležni organi Srbije, RS i BiH obaviti posao koji im je propisan zakonom, te da će počinioci odgovarati.

„Ne tražimo ni pravnu ni političku osvetu“, poručio je Vučić na konferenciji za štampu posle razgovora sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

On je naglasio da ga ne interesuju nikakve građanske parnice ni zahtjevi za nadoknadu građanske štete.

„Kao učesnik događaja u Potočarima nekako kada prođe određeno vrijeme, motate slike po glavi, pokušavate da suzbijete gnjev zbog svega što se dogodilo i odnosa mnogih ljudi, čudnih odgovora koje sam slušao u poslednje vrijeme, nevjerovatnih teorija, a sve je bilo tako jednostavno i očigledno za svakog ko je bio tamo“, naveo je Vučić.

Vučić spreman da razgovara s radnicima Staklare

Vučić je poručio je danas radnicima Srpske fabrike stakla u Paraćinu da je spreman da razgovara s njima, ali da neće dozvoliti da tajkuni „trpaju pare u džep na račun države“.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije, rekao da voli i poštuje radnike te fabrike, da razumije njihove zahtjeve i želju da sačuvaju posao, ali da ne razumije bezobrazluk menadžmenta i vlasnika.

„Vlasnik je privatnik. Mi mu kao Srbija dajemo naš novac, naš gas, našu struju. Dužan nam je više od dvije milijarde kao državi. Hoćemo da EPS i Srbijagas budu profitabilni, tjeramo ljude da plaćaju struju i isključujemo ih, a ti si tajkun, vlasnik, praviš profit. Zarađuješ odlično, a hoćeš da opljačkaš Srbiju“, rekao je Vučić.

Kako je objasnio Srpska fabrika stakla ove godine nije platila nijedan račun za struju u 2015.

„Je l’ znate da nijedan dinar za struju nisu platili ove godine. Nijednu uplatu nemaju u 2015. Šta hoćete od mene – državu ili banditsku i razbojničku tvorevinu. Ja u ovom drugom neću da učestvujem“, poručio je Vučić.

On je rekao da su ga pogodili novinski napisi u kojem se insisira na tome da se dužnici prave žrtvama.

„Nigdje nisam pomenut u lošem kontekstu, ali me je pogodilo, jer je to paradigma naših neuspjeha i nerazumjevanja, života u prošlosti, prevarama, opsenama, paradigma urušavanje države prethodnih 30 godina“, rekao je premijer.

Vučić je naglasio da blokranje auto-puta neće biti dozvoljeno.

„Objasnite mi šta hoćete. Da oprostimo nekome 20 miliona evra da bi on bio uspješan i mogao da bude bogat i bahat, a mi svi budale. I ako se to ne desi izaći će na auto-put. E nećete izaći na auto-put. Ja vam kažem da nećete“, poručio je Vučić.

(Tanjug/SRNA)

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se