Ex-YuVIJESTI

SANU: Opasnost od osnivanja VANU

Srpska akademija nauka i umetnosti /SANU/ ocijenila je da cilj odluke o formiranju Vojvođanske akademije nauka i umetnosti /VANUK/ relativizacija ili čak razbijanje jedinstvenog naučnog, umjetničkog i kulturnog prostora Srbije.

„Odluka o formiranju Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, donesena u zanimljivom trenutku i sa još zanimljivijim pravnim obrazloženjem, uverila nas je da se radi o upornom i pripremljenom političkom nastojanju koje će imati za rezultat relativizaciju ili čak razbijanje jedinstvenog naučnog, umetničkog i kulturnog prostora“, saopšteno je iz SANU.

U saopštenju se navodi da će SANU, koja je sa ovom odlukom upoznata putem štampe, kao alternativu kratkovidoj politici, nastaviti da nudi ozbiljan, otvoren i argumentovan dijalog shodno zakonski definisanoj ulozi.

SANU je upozorila da javnost treba da bude svjesna da su donesene odluke suviše ozbiljne da bi se prepustile samo političarima.

Skupština Vojvodine usvojila je juče odluku o osnivanju Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture /VANUK/ koja će se baviti, kako je naveo predlagač, unapređivanjem tih oblasti na teritoriji pokrajine.

(SRNA)

Tagovi
Back to top button
Close
Close