18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

SAD, Francuska i Velika Britanija imali »tajni sporazum o Srebrenici«

Holandski dnevnik „Alhemajne dahblad“ piše da je poslije 20 godina otkrivena najveća misterija o padu Srebrenice.

List je optužio SAD, Francusku i Veliku Britaniju da su, u ljeto 1995. godine tajnim sporazumom uskratili obećanu vazdušnu podršku holandskom bataljonu Unprofora u enklavi.

Pod naslovom „Holandija mora pozvati SAD na razjašnjenje“, list tvrdi da vlada u Hagu tada nije znala za taj „tajni sporazum“ velikih sila.

Citirajući političara Berta Bakera koji je 2002. predvodio devetomjesečnu parlamentarnu istragu o padu Srebrenice i ulozi holandskog bataljona, „Alhemajne dahblad“ navodi da od tada „jedno ključno pitanje nije dobilo odgovor: zašto holandskom bataljonu nije bila pružena podrška iz vazduha?“

„Dokumenti koji su sada dostupni javnosti daju odgovor: Amerikanci, Francuzi i Britanci odlučili su da više ne šalju avijaciju da bi sprečili da britanski i francuski plavi šljemovi, koje su kao taoce držali pripadnici Vojske Republike Srpske, budu streljani“, piše holandski dnevnik.

Poslanik Baker izjavio je da je te dokumente vidio na „konferenciji sa glavnim igračima“, u „protekla dva dana“ i da su oni potvrdili „sumnje kojih se najviše plašio“. Dokumenti „iz međunarodnih arhiva“, po njegovim riječima, bili su pod oznakom tajnosti, ali je rok nedavno istekao.

Upitan koje su to sumnje, Baker je rekao da su „Bosanci oduvek to (pad Srebrenice) vijdeli kao veliku zavjeru“.

„Niko nije znao kakvi su bili planovi Srba. Ali oni su očigledno bili svijesni da nisu morali ničega da se plaše pri zauzimanju enklava Srebrenica i Žepa. Znali su da neće biti bombardovani. Da smo i mi to znali, holandska vlada mogla je sprovesti obećanje UN da pruže podršku iz vazduha holandskom bataljonu Unprofora u Srebrenici“, naznačio je Baker.

Na pitanje „da li je slagalica (o Srebrenici) sada složena“, sagovornik „Alhemajne dahblada“ odgovorio je da su nova saznanja „jedan važan element te slagalice“.

„Holandska vlada sada ima jedan lijep zadatak da traži razjašnjenje. Od Amerikanaca, ali i od Francuza. Američka vlada ima moralnu obavezu da bude maksimalno otvorena. Jer, da podsjetim, ubijeno je 8.000 ljudi“, rekao je Baker.

Podsjećajući da je insistirao da se holandska vlada izvini za svoj doprinos padu Srebrenice i potonjim zločinima, „što se prošle nedjelje i desilo“, Baker je zaključio da je Vlada u Hagu 1995. bila „naivna“.

„Bili smo tamo bez sopstvene odbrane. To moramo priznati, i novi dio slagalice to neće promjeniti“, piše Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se