18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Različiti pogledi Sarajeva i Banjaluke na posjetu Beogradu

Zaboraviti prošlost, osrvnuti se ka budućnosti. Jednoglasna je ocjena u Bosni i Hercegovini da su poruke državnika sa obe strane Drine pozitivne, ali se ostavlja i sumnja da će ovakva atmosfera dugo trajati.

„Na temelju iskustva godinama želim podsjetiti na onu koju je Crnjanski davno rekao: „Lišče i perje vjetar nosi.“ Nadam se da to neće biti ovoga puta“, rekao je Ranko Mavrak.

Pojedini analitičari su stanovišta da je susret u Beogradu samo jedan u nizu pokušaja stavljanja prošlosti pod tepih, do nekih novih razloge za verbalne sukobe.

„Izetbegović i Vučić izgledali su tokom ove posjete kao pajaci koji su nakon verbalnih duela sjeli da odigraju još jednu partiju pokera pred svojim biračkim tijelima“, smatra Enver Kazaz.

Građani u Banjaluci kažu: „Vjerujem u dobre namjere srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva, ali u bošnjačkog ne.“, „Nisam baš siguran u ljubav između BiH i Srbiju. Ivanić je naš predsjednik, a u Bakira Izetbegovića nisam baš siguran u tu ljubav.“

Neki od stanovnika glavnog grada BiH su poručili: „Bez obzira na različita tumačenja, iz Beograda je odaslana poruka zajedničke budućnosti i saradnje. Ponovo su potencirani regionalni projekti na kojima treba raditi. Najavljena je i zajednička sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. Sve se to moglo čuti i ranije, ali je izostala realizacija“, javlja N1.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se