8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Rast upotrebe heroina u Americi

Upotreba heroina u SAD porasla je od 2002. do 2013. godine, jer se ova droga sve više koristi kao sredstvo protiv bolova.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti /CDC/ saopštio je da je u ovom periodu broj uživalaca heroina povećan za 63 odsto, dodajući da je povećan broj bijelaca koji uzimaju heroin.

U saopštenju se navodi da je upotreba heroina povećana u svim kategorijama stanovništva, bez obzira na finansijsku pozadinu, i u skoro svim starosnim grupama.

„Upotreba heroina ubrzano se povećava u svim demografskim grupama, a uporedo sa tim povećava se i broj smrtnih ishoda usljed drogiranja heroinom“, rekao je šef CDC-a Tom Friden, prenio je Bi-Bi-Si.

Prema podacima policije, povećan je broj slučajeva predoziranja heroinom posljednjih godina.

CDC navodi da je više od 8.000 ljudi umrlo od predoziranja heroinom 2013. godine, što je dva puta više u odnosu na 2011. godine.

Zvaničnici kažu da je jedan od razloga povećane upotrebe heroina i oštrija kontrola u propisivanju lijekova protiv bolova. Mnogi su se sa pilula prebacili na heroin koji je često jeftiniji i lako dostupan.

Takođe, povećana je količina heroina koja ulazi u SAD što smanjuje uličnu vrijednost ove droge.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se