10.4 C
Zvornik
19. март 2024.

Rast bruto kumulativne naplate od 76 miliona KM

Kumulativni rast bruto naplate prihoda od indirektnih poreza za prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 76 miliona KM i veći je za 3,2 odsto nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kumulativne isplate povrata PDV-a za prvih šet mjeseci ove godine bile su za 4,8 miliona KM manje nego u istom periodu prošle godine, čime je neto kumulativna naplata rezultirala povećanjem od 81,3 miliona KM.

Na nivou pet mjeseci rast je zabilježen kod svih glavnih vrsta prihoda, a najviše kod akciza.

Zahvaljujući pozitivnim kretanjima u bruto naplati i povratima na nivou pet mjeseci neto naplata PDV-a je prvi put od početka godine prešla u zonu pozitivnog rasta.

Bruto PDV za pet mjeseci ove godine rastao je po stopi od 0,4 odsto, a neto po stopi od 0,9 odsto, dok je u posmatranom periodu pad povrata PDV-a bio 0,9 odsto.

Razlozi za to su smanjenje povrata po osnovu međunarodnih projekata, okončanje velikog dijela investicija u Termoelektrani „Stanari“, te zadržavanje standardnog režima obračuna PDV-a kod nekih kompanija koje vrše lon-poslove.

Porast isplata povrata PDV-a mogao bi se očekivati u junu i julu kao posljedica rasta majskog izvoza od 4,4 odsto.

Prema preliminarnom izvještaju, bruto naplata prihoda od indirektnih poreza u maju ove godine bila je veća za 5,5 odsto nego u istom mjesecu prošle godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se